Beleggingsfonds van de week: JPMorgan Global Natural Resources Fund

Beleggen in grondstoffen was de afgelopen periode gelijk aan peentjes zweten. Grondstoffenfondsen konden zich daar niet aan onttrekken, maar het JP Morgan Global natural Resources Fund maakt keuzes die het verlies binnen de categorie flink beperken. Door het bekwame beleid van de fondsmanager met het oog op de lange termijn - en door de relatief lage kosten - is het een goede keus binnen de categorie grondstoffen.

Robert van den Oever 28 januari, 2016 | 11:39
Facebook Twitter LinkedIn

JPMorgan Global Natural Resources Fund in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: **
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Positive

JPMorgan Global Natural Resources Fund

Grondstoffen hebben het de afgelopen periode erg moeilijk gehad. Veel beleggers hebben deze categorie de rug toegekeerd toen de economische ontwikkeling in een aantal opkomende markten minder gunstig uitpakte dan eerder geraamd, hetgeen impact had op de grondstoffenmarkt.

Maar voor beleggers met een lange horizon is zo'n downturn niet iets om meteen voor weg te lopen. Het JP Morgan Global Natural Resources Fund heeft zo'n lange horizon. fondsbeheerder Neil Gregson aast op ondergewaardeerde mid- en smallcaps die solide gefinancierd zijn en een sterk groeipotentieel hebben, maar waarvan de markt hun groeipotentieel of de risico's in economisch en politiek opzicht verkeerd inschat. Gregson en zijn team streven naar toegevoegde waarde via materialenbeleggingen in kleinere kapitalisaties, gaande van pre-productiestadium/ontdekking tot gedefinieerde reserves.

De portefeuille is gespreid over regio's en drie belangrijke subsectoren: ten eerste energie, ten tweede goud en edelmetalen en ten derde basismetalen en gediversifieerde mijnbouw. De risico's van de focus op small/mid-caps van het fonds laten zich meestal sterk voelen in baissemarkten.

En dat was precies wat de afgelopen tijd gebeurde: het fonds deed het minder goed dan zijn categorie, omdat het conform de bewuste aanpak overwogen zit in kleinere aandelen. Die maken de helft van de portfolio uit.

Maar kijken we terug over een langere periode, dan blijkt dat de keuze voor aandelen met groeipotentieel zich uitbetaalt. Ondanks de recente problemen blijft dit fonds voor beleggers die de risico's en specifieke kenmerken van dit fonds correct kunnen beoordelen, een interessante keuze.

Neil Gregson heeft veel ervaring en beheert dit fonds sinds februari 2012, toen hij het officieel overnam van beheerder Ian Henderson, die deze strategie met succes beheerde sinds de introductie in 1992. Gregson bracht het grootste deel van zijn loopbaan in de grondstoffensector door. Hij kan ook op veel steun rekenen van een groot team van specialisten en regionale analisten uit de grondstoffensector.

Onder Gregson heeft het fonds tot eind oktober 2015, een zwakke periode voor grondstofaandelen, meer verloren dan de Euromoney Gold, Mining & Energy Index en de Morningstar-categorie Aandelen Sector Grondstoffen, vooral door zijn structurele voorkeur voor small-/midcaps. Toch is het langere trackrecord van het fonds (met hetzelfde proces) solide en een dergelijk verlies is geen verrassing in een mindere periode. Gregson is voor ons een bekwame beheerder die bovendien de filosofie van het fonds deelt en op lange termijn waarde kan toevoegen. Het fonds heeft de rating 'Bronze'.

Uitgebreide toelichting:

Fvd W week 4 JPM grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor groter formaat)

Beheer
Neil Gregson kwam in februari 2012 aan het hoofd van dit fonds te staan toen beheerder Ian Henderson een stap terugzette en een adviserende rol ging spelen binnen JPM's Natural Resources team. Henderson beheerde het fonds sinds oktober 1992 en heeft meer dan 35 jaar ervaring in grondstoffenbeleggingen. Zijn vertrek was een groot verlies voor het team op het gebied van expertise en contacten. Het team blijft een goed uitgeruste eenheid met ervaren en bekwame beheerders.

Gregson ging in 2010 bij JPM aan de slag, nadat hij eerder hoofd opkomende markten was bij Credit Suisse Asset Management en hoofd van de 'long-only' activiteiten bij CQS Asset Management met focus op grondstoffen. Hij was verantwoordelijk voor aandelenfondsen met goud en grondstoffen en startte zijn carrière in de mijnbouw. Hij wordt gesteund door twee analisten, Chris Korpan and Sam Witherow, die elk gespecialiseerd zijn in een subsector. Gregson kan ook gebruikmaken van het onderzoek van het team van specialisten en regionale analisten uit de sector van de natuurlijke hulpbronnen.

Ondanks de relatief kleine omvang van het team, vooral gezien het grote aantal gevolgde jonge grondstoffenbedrijven en de specialistische aard van de sector, zijn wij ervan overtuigd dat hun ervaring in combinatie met de nauwgezette portefeuillesamenstelling van de beheerder zal helpen om beleggers op lange termijn mooie rendementen te leveren.

Fondshuis
De vermogensbeheeractiviteiten van JPMorgan zijn precies wat beleggers verwachtenvan een van de grootste financiële instellingen ter wereld. Het bedrijf heeft een aanzienlijk en uiteenlopend fondsenaanbod, uitgebreide middelen, een wereldwijd beleggingsteam en voert een actief verkoopbeleid. JPMorgan heeft zijn fondsenactiviteiten gedeeltelijk opgebouwd door overnames, maar de recente groei van de activa kwam er na de financiële crisis van 2008.

De activiteiten als fondshuis zijn in bepaalde opzichten opvallend en omvatten aardig wat gevestigde beheerteams, zoals het in Londen gevestigde team voor vastrentende producten dat geleid wordt door Bob Michele en waarvan verschillende fondsen in wereldwijde obligaties een positieve Morningstar-analistenrating hebben gekregen. Daarnaast zijn er fondsen voor aandelen uit Europa, de VS en de opkomende markten die een positieve rating genieten. In de afgelopen jaren is het fondsenaanbod in zowel Europa als Noord-Amerika gerationaliseerd, zoekend naar een focus op de beste gebieden.

We vinden het ook positief dat de 10-jaars performance is opgenomen in de beloning van de fondsbeheerders. De moedermaatschappij van de fondsafdeling, JPMorgan Chase, is een mes dat langs twee kanten snijdt: het biedt de stabiliteit van een multinational en de onzekere impact van strenger toezicht door zowel de regelgevende instanties als de media.

Proces
De beheerder tracht op lange termijn bovengemiddelde resultaten te boeken door bij voorkeur te beleggen in ondergewaardeerde mid- en small-caps onder de grondstofproducenten met een sterk groeipotentieel. Naar onze mening is het bottom-up proces relatief rechtdoorzee en speelt het in op de kracht die van zowel het team als de groep uitgaat. De aandelen in portefeuille moeten aan bepaalde criteria voldoen.

In de eerste plaats moet de betreffende grondstof het risico waard zijn dat met de belegging gepaard gaat. Ten tweede moet er inzicht zijn in de geologische aspecten en moet het bedrijf afdoende gefinancierd zijn. Tot slot moet er een sterk managementteam zijn om de strategie uit te voeren. Daarom zijn de kennis en de contacten van de beheerder cruciaal in dit stadium. Vervolgens bestudeert Gregson de waardering nauwgezet. Hij wil aandelen vinden die fout gewaardeerd lijken, rekening houdend met politieke en ontwikkelingsrisico's. Deze bedrijfsanalyse wordt ondersteund door de sectorachtergrond van de teamleden. Het fonds telt veel kleinere aandelen, maar de redenering is duidelijk: het gaat om ventures
met een hoog risico die mogelijk heel wat vruchten kunnen afwerpen voor geduldige beleggers als Gregson. Door het hogere risico diversifieert hij liever over verschillende aandelen en subsectoren binnen grondstoffen met een lage onderlinge correlatie.

Prestaties
Onder Henderson (van 2004 tot eind 2011) rendeerde het fonds sterk, waarmee het in het topkwartiel zat van de Morningstar categorie Aandelen Sector Grondstoffen. Beleggers moeten opmerken dat dit gepaard ging met hoge volatiliteit wegens de riskantere aard van het fonds. Dit risico bleek in 2008 en 2011 toen het fors ondergemiddeld presteerde tijdens sterke marktdalingen, waarbij m.n. de participaties in kleinere bedrijven aan de waarde knaagden. Meer dan de helft van de waarde ging in 2008 verloren, waarna het wel toonde sterk te kunnen presteren als beleggers meer risicotolerantie hebben. Zo steeg het met meer dan 95 procent in 2009 en leverde het veel betere prestaties dan de benchmark en de categorie in 2009-2010. In die periode hielp ook de blootstelling aan producenten van basismetalen en bulkgrondstoffen. 2011 werd weer een moeilijk jaar. Het fonds had deels te lijden van zijn onderweging in meer geïntegreerde energiebedrijven. Onder Gregson (tot oktober 2015) zat het 5,2 procent onder de gemiddelde categoriegenoot. Dat kwam door de moeilijke situatie voor mijnbouw- en goudaandelen in 2012-2013 en voor energie-aandelen in 2014, toen de structurele overweging in E&P-bedrijven voor olie en gas tegenzat. Ook de voorkeur voor small- en mid-caps heeft het rendement parten gespeeld. Voor 2015 (t/m oktober) loopt het fonds iets achter op de categorie, vooral door de posities in koper.

Kosten
Het fonds is relatief goedkoop met lopende kosten onder de categoriemediaan, wat nog meer bijdraagt aan onze positieve opinie.

Lees ook het fondsrapport van JPMorgan Global Natural Resources Fund C EUR

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Grondstoffen met een Morningstar Analyst Rating (klik op tabel voor vergroting).

Fvd W week 4 JPM tabel vrijstaand 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten