Beleggingsfonds van de week: Comgest Growth Emerging Markets

Met de aangekondigde pensionering van Vincent Strauss verliest Comgest Growth Emerging Markets een zeer ervaren en hoog aangeschreven beheerder. Zijn kennis over opkomende landen zal worden. Toch blijft de Morningstar Analyst rating staan op Gold.

Ronald van Genderen 04 november, 2015 | 15:54
Facebook Twitter LinkedIn

Comgest Growth Emerging Markets in het kort:
Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Met enige regelmaat schrijven analisten van Morningstar over het belang van het team voor de kwaliteit van een beleggingsfonds. Verhoogde attentie van beleggers is met name vereist wanneer veranderingen optreden in de samenstelling van een team. Vooral wanneer een hoog gewaardeerde beheerder, of misschien zelfs een stermanager, vertrekt zal dat negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van een fonds en vaak ook de Morningstar Analyst Rating.

Toch is dat laatste niet altijd noodzakelijkerwijs het geval. Zo is de aankondigde pensionering van de zeer ervaren Vincent Strauss geen reden voor een lager oordeel van de door hem beheerde fondsen bij Comgest, te weten Magellan / Comgest Growth Emerging Markets. Beide fondsen hebben een Gold rating en behouden deze, ook nu Strauss per 1 januari 2016 van zijn pensioen gaat genieten.

Vincent Strauss staat als beheerder hoog aangeschreven. Dat blijkt bijvoorbeeld niet in de laatste plaats uit het feit dat hij samen met zijn kompaan, Wojciech Stanislawski, maar liefst driemaal werd genomineerd voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award en deze in 2015 ook daadwerkelijk in de wacht sleepte. Het bijbehorende oordeel was dan ook dat het Comgest Growth Emerging Markets ook één van de beste in zijn soort is.

De aanwezigheid van Wojciech Stanislawski is één reden waarom de rating op het allerhoogste niveau blijft. Het beheer van het fonds was en is geen one-man show. Een andere reden voor de handhaving van de huidige rating is het feit dat zijn aanstaande vertrek en, zeer belangrijk, zijn opvolging goed door Comgest is gepland. Strauss, die tevens CEO is van Comgest, zal bijvoorbeeld vanaf 1 maart 2016 zitting nemen in de Raad van Commissarissen.

Daarnaast is het voor dit fonds belangrijk dat hij geleidelijk het dagelijkse beheer van de fondsen heeft overgedragen aan zijn co-beheerders, Wojciech Stanislawski en Emil Wolter. Beiden zijn ervaren en toegewijd aan de bewezen en op kwaliteits-groei gerichte beleggingsfilosofie van het bedrijf. De analisten van Morningstar zijn ook gerustgesteld door de zeer collegiale aard van het besluitvormingsproces en de robuustheid van het team, dat bestaat uit 15 mensen, gevestigd in Parijs en Azië. De gemiddelde ervaring in het team is 12 jaar.

Beheer
Vincent Strauss kondigde aan met pensioen te gaan en is dus vanaf 1 januari 2016 geen beheerder meer. Hij staat sinds 1994 aan het hoofd van de strategie en heeft een ijzersterke reputatie voor groeilanden opgebouwd. Zijn vertrek is dus een verlies voor de beleggers, maar ze blijven in goede handen. Wojciech Stanislawski, die sinds 1999 aan de zijde van Strauss staat, is volgens ons een waardige opvolger. Het zeer collegiale beheer en de geleidelijke overgave van de beheersverantwoordelijkheden van Strauss tijdens de voorbije jaren, stellen ons gerust. In 2014 werd bij Magellan in Parijs Emile Wolter aangesteld, een derde beheerder met het oog op de geleidelijke overgang. Op 1 januari 2016 worden David Raper en Charles Biderman, twee ervaren teamleden, benoemd als medebeheerder. In 2014 werden ook twee beheerders/analisten aangeworven om het gedeelte Azië te volgen, en er werden twee mensen aangenomen voor Afrika en het Midden-Oosten. Hoewel onlangs een aantal mensen zijn vertrokken, maken de omvang en de kwaliteit van dit team het een van de beste voor groeilanden. Het telt 18 medewerkers verspreid over Parijs, Hongkong, Singapore en Mumbai, met gemiddeld 12 jaar ervaring. Door de strenge beleggingscriteria is het beleggingsuniversum kleiner geworden. Elke beheerder-analist volgt slechts 10 à 15 waarden in detail, en elk bedrijf wordt door minstens twee leden van het team opgevolgd.

Fondshuis
Comgest S.A., opgericht in 1986, is een onafhankelijke beheermaatschappij en volledig in handen van de medewerkers. Op 22 oktober 2015 maakte Comgest bekend dat Vincent Strauss terug zal treden als CEO in maart 2016. Zijn opvolger is Arnaud Cosserat. Strauss zal toetreden tot de Commissie van Toezicht. Deze personele wijziging heeft geen gevolgen voor onze beoordeling van het fondshuis maar wij blijven de situatie volgen. Met beheerteams in Parijs, Hongkong en Singapore worden de fondsen beheerd volgens dezelfde filosofie, gericht op groeiaandelen van kwaliteitsbedrijven. Dit getuigt van de sterke beleggingscultuur van de groep. De variabele verloning van de fondsbeheerders is niet direct gerelateerd aan het langetermijnrendement van de fondsen maar aan de omvang van het vermogen. De beheerders beleggen doorgaans wel in hun eigen beleggingsfondsen, wat hun belangen in lijn brengt met die van de beleggers. De groep streeft er dus niet naar het beheerde vermogen al te veel uit te breiden en blijft trouw aan haar kernfilosofie. Dit zorgt ervoor dat de teams stabieler zijn. De maatschappij communiceert goed en op regelmatige basis met beleggers en heeft daarbij veel aandacht voor portefeuillebeslissingen en hun impact op de prestaties. De kosten van de fondsen zijn in de lijn met de sectornormen, maar de kostenstructuur zou eerlijker zijn zonder transactieprovisies.

Beleggingsproces
De beleggingsfilosofie is duidelijk gericht op kwaliteitsgroei. De portefeuille wordt 'bottom up' samengesteld. Tijdens de eerste fase van het proces worden de solide geachte bedrijven geïdentificeerd, die beschikken over dominerende concurrentieposities en een hoge winstgevendheid los van de economische cyclus. De meeste conjunctuurgevoelige waarden, waaronder de banken, zijn doorgaans dus niet in dit universum opgenomen. De in de portefeuille opgenomen bedrijven worden grondig onderzocht, inclusief verscheidene bedrijfsbezoeken, ontmoetingen met hun managers en met hun concurrenten. Uiteindelijk worden slechts 120 aandelen uitgekozen die het universum uitmaken. Die effecten worden vervolgens geëvalueerd volgens een strikt waarderingsproces gebaseerd op geactualiseerde winst- en dividendgegevens. De uiteindelijke selectie van de effecten die in de portefeuille worden opgenomen, gebeurt op basis van die waarderingen en de door de beheerders vastgestelde waarden waarop de aankopen kunnen worden verricht. Hun beleggingshorizon is lang, tussen drie en vijf jaar, wat de portefeuilleomloop -- en dus de transactiekosten beperkt. De strikte toepassing van deze beleggingsdisciplines laat uiteraard weinig ruimte voor benchmarking. De portefeuille telt slechts een veertigtal posities en is dus vrij geconcerteerd; hij heeft duidelijke sectorale en geografische uitgangspunten en de positionering is vaak tegendraads.

Doordat de beheerders op zoek gaan naar groeibedrijven die een of meer duurzame concurrentievoordelen hebben, komt de portefeuille in een aantal sectoren terecht zoals technologie, telecom of defensieve consumptiegoederen. Voor wat die laatste sector betreft heeft het team die het laatste jaar enigszins teruggeschroefd (van 21,7% eind februari 2014 tot 13,1% eind maart 2015), vooral wegens de te hoog geachte waarderingen. Met name de bottelaar Coca Cola Icecek en de brouwers SAB Miller en Heineken werden afgebouwd of volledig verkocht sedert het begin van dit jaar. Doorgaans is het fonds meer blootgesteld aan de binnenlandse groei van opkomende landen dan aan exportbedrijven waarvan de winst gevoeliger is voor de economische cyclus. Toch zijn deze in de portefeuille vertegenwoordigd, met name in het domein van de technologie, zoals de eerste positie van de portefeuille (TSMC), dat actief is in de zeer concurrerende sector van de halfgeleiders maar dat volgens het team een markttoegang heeft opgebouwd die het een duidelijk concurrentievoordeel oplevert. Samengevat kunnen we stellen dat de technologiebedrijven een belangrijke positie innemen in de portefeuille (30,3% eind maart 2015 tegenover 19,7% voor de categoriegenoten). Dit is globaliter niet het geval voor de financiële sector, hoewel sommige verzekeraars wel in de smaak vallen bij het team, met name China Life.

Rendement
Het trackrecord op lange termijn is zeer goed (1ste kwartiel op 5 en 10 jaar einde mei 2015) met een volatiliteit en een maximaal verlies dat onder het gemiddelde liggen, een beheerst risico dat met name voortvloeit uit de grote aandacht die wordt besteed aan de kwaliteit van de bedrijven in portefeuille. Dit succes op lange termijn is te danken aan het feit dat de beheerders zich onvoorwaardelijk aan hun beleggingsdiscipline houden. Het fonds heeft ook periodes van lager dan gemiddelde groei gekend die doorgaans van korte duur zijn, en deze blijven zich voordoen. Het fonds liep begin 2011 bijvoorbeeld achter door de sterke groei van waarden die waren gelinkt aan olie en niet in de portefeuille aanwezig waren. Het fonds heeft zijn achterstand daarna weer goedgemaakt en heeft tijdens de correctie van de zomer bewezen dat het beter weerstand kan bieden. De slechte prestatie van 2012 kan worden verklaard door de stijl, maar ook door foute aandelenselectie (Acer, HTC). Toen in 2013 de volatiliteit opnieuw toenam, wist het fonds goed stand te houden. Het heeft de voorbije 18 maanden duidelijk bovengemiddeld gepresteerd ondanks de sterke hausse die a priori niet zo gunstig is voor de beleggingsstijl. De effectenselectie bleek doeltreffend en het team heeft goed kunnen profiteren van de uitstekende prestaties van zijn langetermijnposities in China (China Mobile, China Life, Ping An).

Kosten
De lopende kosten van het fonds (1,57% in 2014) liggen lager dan de mediaan van de overige retail aandelenklassen van de categorie, wat bijdraagt tot de competiviteit van het fonds.

Lees ook het fondsrapport van Comgest Growth Emerging Markets.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets (klik op tabel voor vergroting).

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten