Beleggingsfonds van de Week: BGF World Gold

Gedurende de onrust op de financiële markten afgelopen zomer liet goud het als veilige haven afweten. De prijs van het edelmetaal daalde eveneens. Voor veel beleggers zal goud überhaupt geen optie zijn om in te investeren, omdat er geen sprake is van rente of dividend en het rendement volledig moet komen uit koerswinst. Een indirecte investering in goudmijnbedrijven kan dan een alternatief zijn. Het door Morningstar analisten met Gold gewaardeerde fonds BGF World Gold biedt dan uitkomst.

Ronald van Genderen 07 oktober, 2015 | 14:35
Facebook Twitter LinkedIn

BGF World Gold in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Goud is van oudsher een vluchthaven bij uitstek in tijden van onrust op de financiële markten. Toch was daar afgelopen zomer, toen wereldwijd aandelenkoersen fors wegzakten, geen sprake van. Belangrijke aanstichter van die koersdalingen was China, maar de koersdalingen aldaar verspreide zich als een olievlek en bereikten ook de aandelenmarkten in de westerse wereld. Zorgen over een (mogelijk verder) afnemende groei in China, maar ook in andere opkomende landen, een mogelijke renteverhoging door de FED in de Verenigde Staten en niet in de laatste plaats geopolitieke onrust droegen allen hun steentje bij aan de onzekerheid. Vooralsnog zijn die zorgen nog steeds niet uit de markt verdwenen.

Een ideaal klimaat voor meer aandacht (en dus hogere koersen) voor het edelmetaal. Maar niets blijkt minder waar. Integendeel, gedurende de zomerperiode daalde de goudprijs van circa 1.200 US dollar naar 1.100 US dollar. Een tegenvaller. Want een hogere prijs is het enige financiële rendement dat beleggers met goud kunnen behalen. In tegenstelling tot de meeste andere beleggingen genereert goud geen kasstroom. Het betaalt geen rente en ook geen dividend.


Dit is typerend voor alle grondstoffen, maar voor goud komt daarbij dat het geen grondstof is die een breed industrieel gebruik kent, hetgeen de prijs kan beïnvloeden. Goud wordt vooral gebruikt als belegging of in de toepassing voor sieraden.

Deze karakteristieken zouden gelijk een reden kunnen zijn voor beleggers om goud juist niet in de portefeuille op te nemen. Een alternatief voor een indirecte belegging in goud kunnen goudmijnbedrijven zijn. Hoewel zeker niet één op één profiteren deze bedrijven wel van een stijging in de goudprijs.

Daarbij moet worden gezegd dat een belegging in mijnbedrijven niet per definitie een goudgerande belegging vormt. Net als de prijsontwikkeling van grondstoffen kunnen de koersprestaties van mijnbouwbedrijven jaar in jaar uit sterk uiteen lopen. In 2009 en 2010 lag het gemiddelde rendement van fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Edelmetalen weliswaar op een spectaculaire 54%, respectievelijk 52%. In de jaren daarna ging het net zo hard weer omlaag. In 2011 bedroeg het gemiddelde rendement -20%, in 2002 -13% en in 2013 halveerden de koersen. Vorig jaar was er sprake van stabilisatie, maar ook dit jaar staat er tot en met eind september weer een min, namelijk 15% verlies.

Voor de belegger die desondanks geïnteresseerd is in een indirecte belegging in goud of specifiek in goudmijnbedrijven vormt het fonds BGF World Gold een goede keuze. Het ontvangt van Morningstar analisten de Gold rating.

Beheer
Evy Hambro begon in 1993 bij Mercury Asset Management (nu BlackRock) en is bij het beheer van dit fonds betrokken sinds hij in januari 2002 tot medebeheerder werd benoemd naast dr. Graham Birch. Hij is ook verantwoordelijk voor het beheer van andere goud- en mijnbouwportefeuilles van de groep. Hij is een topper op dit terrein en zijn hele loopbaan staat in het teken van de analyse van edelmetaal- en mijnbouwaandelen. Hij heeft het grondstoffenteam bij BlackRock helpen opbouwen, een van de beste teams die wij kennen, met 16 beleggingsprofessionals per juli 2015. Birch leidde dit team tot april 2009, toen bij vertrok voor een sabbatical van negen maanden en vervolgens de financiële wereld verliet. Hambro werd daarna de CIO van het team, dat zijn aanzienlijke beheerservaring en -expertise behoudt. Hambro kan rekenen op een goed toegerust team van begaafde analisten, en heeft onlangs Tom Holl benoemd als medebeheerder van dit fonds. Holl werkt sinds 2008 samen met Hambro en doet de goud- en mijnbouwsector. Hij is ook medebeheerder van het Natural Resources Growth & Income Fund. De benoeming van Holl bewijst nogmaals dat Hambro bereid is binnen het grondstoffenteam talent te ontwikkelen en te bevorderen.

Fondshuis
BlackRock heeft het moeilijk gehad om zijn enorme omvang in een voordeel om te zetten voor beleggers. Men heeft GBP 4,7 biljoen onder beheer, waarvan veel uit overnames afkomstig is, en niet van organische groei die voortvloeit uit een gevestigde beleggingscultuur. Voor alle duidelijkheid: BlackRock is een topper inzake risicobeheer. De onderneming wordt geroemd voor haar risicoanalyse van de bovenste plank, en haar modellen worden gebruikt om risicoparameters vast te leggen die alle beheerders dienen te volgen. Op die manier wisten de meeste van haar aandelenfondsen het ergste te vermijden tijdens de crisis in de markten van 2008 (in mindere mate van toepassing op de obligatiefondsen). Daarnaast heeft BlackRock de fondsenreeks geconsolideerd, en zijn de kostenratio's gedaald. BlackRock heeft ook de wereldwijde coördinatie verstevigd, zodat de onderneming beter in staat is haar ruime middelen te vertalen in een beleggingsvoordeel. En toch heeft het multiboetiekmodel van de aandelenfondsen gemengde resultaten opgeleverd. In de leiding over het vastrentende segment zien we ondertussen een significant verloop. Rendementen voor de obligatiefondsen zijn globaal genomen doorsnee. Dat beheerders in eigen fondsen beleggen, is niet uitzonderlijk, en er is ook nog ruimte voor lagere vergoedingen. De tijd zal uitwijzen of BlackRock op dit recente succes kan voortborduren.

Proces
De beheerders proberen de FTSE Gold Mines benchmark te verslaan met een bottom-upbenadering die rekening houdt met risico en liquiditeit en zich toespitst op grote en middelgrote producenten van goud en edelmetalen. Zowel grondstoffenprijzen als bedrijven worden beoordeeld. De teamleden ramen een prijstrend voor alle grondstoffen die ze gebruiken voor hun bedrijfsanalyse. Het bottom-uponderzoek van ondernemingen speelt daarbij een cruciale rol. Dit omvat o.a. gesprekken met het management en bedrijfsbezoeken. Het team vindt een goed bestuur cruciaal voor het succes van een bedrijf. Het richt zich op productiebedrijven, en vooral producenten die tegen lage kosten hoge kwaliteit kunnen leveren, en waarvan de waarderingen de winstperspectieven op langere termijn onderschatten. In een top-down overlay wordt de analyse van factoren zoals het politieke risico opgenomen. Bij de samenstelling van het fonds wordt rekening gehouden met de benchmark en gestreefd naar een gestage outperformance. Men is vooral gericht op goud, maar de beheerder mag tot 25 procent in producenten van industriële en andere edelmetalen beleggen. De portefeuille omvat grote posities van 5-10 procent, waar de liquiditeit hoog en de overtuigingen sterk zijn; middelgrote posities van 2-5 procent, vooral in bedrijven met een beperkter scala activiteiten, en posities van minder dan 2 procent in minder liquide aandelen.

Het fonds heeft een structureel onderwogen positie in de grootste aandelen van het universum wegens de regels inzake fondsconcentratie. Het mag niet meer dan 10 procent in één aandeel houden, maar deze bedrijven maken een groter deel van de index uit. De drie grootste namen, Goldcorp, Newmont en Barrick Gold vertegenwoordigen meer dan 38 procent (per 31 juli 2015). Het team is flexibel in zijn blootstelling aan verschillende edelmetalen. Het belegt doorgaans zo'n 75-80 procent in goudaandelen en de rest in producenten van andere metalen. Goud kreeg begin 2015 een groter aandeel ten koste van platina. Goud vertegenwoordigde daarna 80 procent van de portefeuille, voor dit tijdens de recente verkoopgolf in de zomer licht daalde. Hier ligt de focus op producenten zonder balansrisico maar die ook zullen kunnen profiteren van een scenario waarin de goudprijs toeneemt. Het fonds heeft de voorbije jaren bovendien zijn positie in royaltybedrijven uitgebreid, wat aansluit bij de algemene trend in de sector, en vooral in bekende namen als Franco-Nevada. Eind juli 2015 zat de positie in andere gebieden rond de 14,9 procent in zilver en 2,8 procent in diamant. De posities in hoogkwalitatieve bedrijven in deze segmenten zoals Tahoe Resources en Dominion Diamond zijn door de zwakte groter geworden, en weerspiegelen de positieve langetermijnprognose van het team, vooral voor diamanten.

Performance
Vanaf begin 2002, toen Hambro medebeheerder werd, tot eind juli 2015, heeft het fonds een beter rendement behaald dan de Morningstar-categorie Aandelen Sector Edelmetalen en zijn benchmark, de FTSE Gold Mines, met respectievelijk 2,9 en 5,6 procentpunt op jaarbasis. 2008 en 2011 waren de enige kalenderjaren waarin het fonds qua rendement achterbleef bij de index, wat deels kwam door zijn structureel onderwogen posities in de grote indexcomponenten zoals Barrick Gold, Goldcorp en Newmont Mining, die er doorgaans van profiteren dat ze in tijden van negatief beleggerssentiment als veiliger worden beschouwd. In 2013 leverde de positie in goudroyaltybedrijven een positieve bijdrage doordat zij beter presteerden in een omgeving die moeilijk was voor goudbedrijven doordat de goudprijs dat jaar scherp daalde. De in vergelijking met de index relatief lage blootstelling aan goud was een goede zaak doordat de grotere positie in koper en ijzererts het dankzij de stijging van deze sectoren in de 2e helft van 2013 goed deed. In 2014 leverde het fonds een goed relatief en absoluut rendement. De outperformance werd ondersteund door de positie in royaltybedrijven en jonge bedrijven. Tot dusver zit het fonds voor 2015 (per 31 juli) iets voor op de index, maar iets achter op de categorie. Het profiteert van zijn ondergewogen positie in de grootste namen in de index.

Kosten
De lopende kosten van het fonds zitten iets boven de categoriemediaan.

Lees ook het fondsrapport van BGF World Gold.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Edelmetalen (klik op tabel voor vergroting).

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten