Top 5 bedrijfsobligaties EM: Ashmore aan kop

Een categorie binnen obligaties uit opkomende markten die nogal eens over het hoofd wordt gezien is die van bedrijfsobligaties, ofwel 'emerging corporate debt'. Hoewel nog steeds relatief klein is deze sinds 2007 het hardst gegroeid.

Harm Luttikhede, 17 augustus, 2015 | 9:36
Facebook Twitter LinkedIn

Bij obligaties uit opkomende markten (EMD) denkt men eerder aan staatsobligaties. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen obligaties in lokale valuta (local currency) en harde valuta (hard currency), als de Amerikaanse dollar en de euro. Dit zijn ook veruit de grootste EMD-categorieën. Eind juni hadden beleggers in Europa ruim 153,5 miljard euro belegd in deze categorieën via beleggingsfondsen.

Het populairst zijn nog altijd de fondsen die beleggen in staatsobligaties uitgegeven in harde valuta waar bijna 100 miljard euro in zit, gevolgd door 'local currency' met 53,5 miljard euro. 'Local currency' lijkt de laatste tijd toch wat aan populariteit onder beleggers in te boeten', zegt Morningstar-analist Niels Faassen. 'Zo stroomde de afgelopen drie kwartalen ruim 4 miljard euro uit deze categorie, zo'n 8 procent van het totale vermogen.'
Tegenvallende groeicijfers in opkomende landen en volatiele valuta helpen daar volgens de analist niet bij. 'Hard currency' zag over dezelfde periode daarentegen een gestage instroom van 6 procent.

Snelle groei
In de kleinere categorie van bedrijfsobligaties uit opkomende markten was eind juni 2015 bijna 20 miljard euro belegd. Wel was het de snelste groeier: in de afgelopen vijf jaar vertienvoudigde het beheerde vermogen, terwijl dat van 'hard' en 'local currency' fondsen 'slechts' verdubbelde.
'Emerging corporates' omvatten overigens bedrijfsobligaties die voornamelijk zijn uitgegeven in harde valuta als de Amerikaanse dollar onder buitenlands recht. Het betreft hier bedrijven uit Latijns-Amerika, Oost-Europa, Afrika, het Midden-Oosten of Azië exclusief-Japan, aldus Faassen.
'Onder emerging corporates valt doorgaans ook staatsgerelateerd papier. Deze bedrijven zijn (deels) in handen van overheden zoals de energiereuzen Gazprom, Petrobras en Pemex. Al worden er de laatste tijd ook steeds meer emissies gedaan in lokale valuta, in fondsenland zien we nog weinig fondsen die zich uitsluitend richten op local currency corporates.'

Sterk rendement...
De Morningstar-categorie 'obligaties wereldwijd emerging markets bedrijven' is dit jaar één van de best presterende obligatiecategorieën met een rendement tot en met juli van 11,63 procent. Daarmee doet de categorie het beter dan 'hard currency' en zelfs beduidend beter dan 'local currency' dat te kampen heeft met depreciërende valuta in opkomende markten.
'Juist door de goede prestaties van bedrijfsobligaties uit opkomende landen dit jaar zien we ook dat sommige fondsmanagers winst nemen en recenter wat neutraler gepositioneerd zijn', zegt de analist. 'Maar eerlijk is eerlijk: een groot deel van de goede performance van emerging corporates voor de Europese belegger moet worden toegeschreven aan de zwakke euro ten opzichte van de dollar.'

...maar ook hoger risicoprofiel
Behalve op de korte termijn hebben bedrijfsobligaties uit opkomende markten het ook op de wat langere termijn beter gedaan dan staatsobligaties. Daarbij moet volgens Faassen wel worden opgemerkt dat de resultaten behaald zijn tegen een aanmerkelijk hoger risicoprofiel.
'Zo pakt de standaard deviatie over de afgelopen tien jaar voor corporates hoger uit dan voor de overige EMD-categorieën, zelfs nog hoger dan voor high yield. Qua volatiliteit ligt het eerder in de buurt van wereldwijde aandelen. Ook het neerwaarts risico, gemeten door het maximale verlies, is substantieel hoger dan voor hard en local currency.'

Ashmore
Koploper year to date is een fonds van Ashmore dat ook beperkt belegt in bedrijfsobligaties uitgegeven in lokale valuta, zoals in de Braziliaanse real, Mexicaanse peso en Zuid-Afrikaanse rand. Terwijl nummer twee op de lijst, Pioneer, vrijwel uitsluitend belegt in harde valuta.
Hoewel het niet opgaat voor de fondsen in deze top 5, bleef het gemiddelde fonds in de categorie achter bij de Morningstar EM Corporate Bond Index.

Bron: Morningstar

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties over dit jaar tot nu toe. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten