Keuzevrijheid is een groot goed

Een van de verworvenheden van de afgelopen decennia in beleggingsfondsenland is het concept ‘open architecture’. Banken en vermogensbeheerders bieden beleggers naast eigen fondsen ook keus uit fondsen van derden. Komt die keuzevrijheid in gevaar door mandaatfondsen?

San Lie 16 juli, 2015 | 11:51
Facebook Twitter LinkedIn

Particuliere beleggers kregen tot begin deze eeuw vooral zogenaamde huisfondsen aangeboden. Maar sinds het moment dat ABN Amro als eerste grootbank in Nederland ‘open architecture’ introduceerde en ‘beleggingsfondsen van derden’ ging aanbieden, zijn namen als Fidelity, Carmignac en BlackRock (toen nog deels bekend onder de naam Merrill Lynch Investment Management) vrijwel even bekend bij beleggers als Robeco in Nederland en Degroof in België. Open architecture is een mooi en logisch concept: geen enkel fondshuis kan het beste zijn in alle beleggingscategorieën en uiteindelijk wil je toch de beste beleggingsproducten in je portefeuille hebben.

Dat er grote verschillen tussen landen zijn is evident. Neem alleen al het verschil tussen Nederland en België. In Nederland is open architecture al lange tijd de norm. België gaat pas net open voor fondsen van derden, al zijn er inmiddels al aardig wat platforms die keuzevrijheid in beleggingsfondsen bieden.

Dat er ook grote verschillen zijn in definities van open architecture heb ik in het verleden ook zelf mogen meemaken. De ene partij waarmee ik om tafel zat, had welgeteld één huisfonds op haar advieslijst staan, bij de ander bestond iets meer dan de helft van het aanbod uit eigen fondsen. En toch hadden beide partijen het over open architecture.

Mandaatfondsen
Met de introductie van het provisieverbod per januari 2014, waarbij distributeurs (banken/vermogensbeheerders) geen vergoeding meer mogen ontvangen van fondshuizen om hun fondsen op het schap te leggen, waarschuwden sommige partijen al voor de her-introductie van het zogenaamde huisfonds, zij het in een mogelijk ander jasje, of verpakking.

Het is kennelijk met dit in het achterhoofd dat de financiële toezichthouder AFM een aantal voorwaarden heeft opgesteld ten aanzien van het aanbieden van zogenaamde huisfondsen. Die zijn te raadplegen in het dinsdag gepubliceerde consultatiedocument. Marktpartijen kunnen hier tot eind augustus op reageren.

Hoewel ik zeker voornemens ben de komende tijd wat vakantiedagen op te nemen, ga ik hier zeker op reageren. Daarvoor gaat de open architecture mij te zeer aan het hart!

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten