Beleggingsfonds van de week: T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity

T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity blijft floreren. Het beleggingsfonds in Amerikaanse ondernemingen met een goede reputatie en Amerikaanse groeiaandelen noteert stabiele langetermijnrendementen. Beheerder Larry Puglia heeft jarenlange ervaring en T. Rowe Price heeft belangen van beleggers hoog in het vaandel staan.

San Lie 15 juli, 2015 | 15:23
Facebook Twitter LinkedIn

T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive


Veel beleggingsstrategen bestempelden Amerikaanse aandelen aan het begin van dit jaar als (te) duur. Maar Europese beleggers lijken vooralsnog te profiteren van de verdere aansterking van de Amerikaanse dollar versus de euro. Hierdoor staan in euro gemeten -veel Amerikaanse aandelen en beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen in de plus.

Een actief beheerd beleggingsfonds in Amerikaanse groeiaandelen dat het al jaren beter doet dan veel concurrente is T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity. Het wordt sinds de oprichting in 2003 beheerd door Larry Puglia (foto), maar hij heeft al 21 jaar ervaring opgebouwd met de Amerikaanse evenknie van dit fonds. Hoewel Puglia zelf de uiteindelijke beslissingen neemt, kan hij bogen op het ervaren analistenteam van T. Rowe Price. Er zijn maar weinig beleggingsfondsen die zulke consistente prestaties hebben laten zien in dit specifieke speelveld. Daarom krijgt van het de analisten van Morningstar de Analist Rating Silver.


Uitgebreide toelichting

(klik op grafiek voor vergroting)



Beheerteam
Larry Puglia startte in 1990 bij T. Rowe Price als aandelenanalist. Hij beheert de Amerikaanse variant T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity (Morningstar Analyst rating Silver) sinds de oprichting in 1993, wat hem één van de meest ervaren managers in de categorie maakt.

Puglia vertrouwt op T. Rowe Price’s grote, meer dan honderd man tellende en ervaren analistenteam voor het fundamentele aandelenonderzoek. Analisten kunnen even veel geld verdienen als portefeuillemanagers als hun aandelenselectie een positieve bijdrage levert aan de portefeuille. Dat is positief voor de retentie en stabiliteit in de teams.

In 2013 en 2014 vertrokken meer analisten dan gebruikelijk bij T. Rowe Price. Ofschoon dit een significant aantal betrof, compenseert Puglia’s ervaring eventuele hiaten in het volgen van aandelen. Hoewel Puglia zelf besluiten neemt voor zijn beleggingsportefeuille, heeft hij ook een adviescomité dat op hoger niveau meekijkt. Hij heeft ook regelmatig overleg met het hoofd van de afdeling risicobeheer.

Omdat Puglia meer dan USD 1 miljoen heeft belegd in zijn eigen (Amerikaanse) fonds lopen zijn eigen belangen parallel met die van de beleggers in zijn fonds. Mede op basis van Puglia's ervaring en een sterk aandelenteam is Morningstar positief over het beheerteam.

Fondshuis
T. Rowe Price heeft lang vele aantrekkelijke kenmerken laten zien. Het gedisciplineerde en risicobewuste beleggingsproces van het fondshuis heeft consequent succesvolle resultaten neergezet, vaak met minder volatiliteit dan concurrenten.

Veel fondsbeheerders blijven lang bij T. Rowe Price in dienst en dat zorgt voor continuïteit voor beleggers. Pensioneringen van beheerders worden over het algemeen tijdig aangekondigd, wat een goede transitie mogelijk maakt. In 2013 en 2014 vertrokken een aantal ervaren beheerders onverwacht. Hun vertrek is een verlies, maar dergelijke voorvallen zijn zeldzaam en het risico dat meer beheerders onverwacht opstappen is niet hoger dan normaal.

Aan de analistenkant houdt Morningstar een vinger aan de pols, aangezien ook hier in 2013 en 2014 een aantal krachten het fondshuis verlieten. T. Rowe Price heeft met name aan de vastrentende kant in mensen geïnvesteerd. Dit gebeurde in aanloop naar de lancering van een aantal nieuwe beleggingsfondsen, waaronder Credit Opportunities in 2014 en Global High Income Bond en Global Unconstrained Bond (lancering naar verwachting in 2015).

Het fondshuis handelt in het belang van zijn beleggers door beleggingsfondsen met stijgend vermogen onder beheer tijdig te sluiten en het vermijden van trendy beleggingsfondsen. Redelijk vergoedingen en een beloningsplan voor fondsmanagers dat is gericht op lange-termijnprestaties helpen hierbij. Door wijzigingen in de beloningsstructuur van analisten wordt er meer nadruk gelegd op langetermijnprestaties en impact op de portfolio’s. Dit is goed voor de beleggers. De beheerders zouden wel meer in eigen fondsen mogen beleggen


Beleggingsproces
Beheerder Larry Puglia richt zich voor T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity op bedrijven met duurzame winsten, hoge rendementen op geïnvesteerd vermogen en groei van de vrije kasstroom. Het beleggingsfonds vermijdt overdreven leveraged bedrijven, wat wordt weerspiegeld door schuldratio’s die normaliter beneden die van de Russell 1000 Growth Index liggen.

De kwaliteit van het management is ook belangrijk, met name wanneer het gaat om de allocatie van kapitaal. Het fonds is echter niet alleen een compilatie van gestage blue chips, maar bevat ook tal van snelgroeiende bedrijven. De langetermijnwinstgroei van het fonds is hoger geweest dan die van de benchmark, maar het is ook verhandeld tegen hogere koers multiples, hetgeen duidt op een iets agressievere houding dan voorheen.

De active share van T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity (een maatstaf voor afwijkingen van de benchmark) is in het afgelopen decennium toegenomen uit van een niveau rond 55 naar een niveau van boven de 60, wat aanduidt dat Puglia meer actieve posities neemt dan in het verleden. Toch is dit breed gediversifieerde fonds niet het meest actief beheerde fonds.

De grootte van T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity (Puglia beheert ongeveer USD 50 miljard) is een uitdaging voor T. Rowe Price, vooral omdat een aantal andere beheerders van fondsen in groeiaandelen van het fondshuis in dezelfde vijver vissen. Tot dusverre is T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity echter voldoende onderscheidend. Al met al maakt Puglia goed gebruik van de onderzoeksdcapaciteiten van T. Rowe Price, weet hij een portefeuille samen te stellen die effectief is in het beheersen van risico en verdient het een positief oordeel.


Rendement
Larry Puglia heeft met T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity een indrukwekkend track record opgebouwd, net als met de Amerikaanse versie van het beleggingsfonds (T. Rowe Price Blue Chip Growth ) dat hij sinds 1993 beheert.

De Europese variant T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity heeft ook opmerkelijk consistent gepresteerd. Sinds de oprichting in 2003 tot en met juni 2015 is het driejaars voortschrijdend rendement van het fonds nooit in het onderste kwartiel van de Morningstar-categorie 'Aandelen Verenigde Staten large-cap groei' beland. Op 10-jaarsbasis (per eind juni 2015), verslaat het fonds met een gemiddeld rendement van 8,31 procent op jaarbasis, het categoriegemiddelde van 6.90 procent duidelijk.

Ook de voor risico-gecorrigeerde rendementen zien er goed uit. Recentelijk is T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity echter wat volatieler dan de benchmark. Een ongewoon matige prestatie in 2008, evenals een verhoging van het aantal cyclische ondernemingen en een aantal dure namen in de portefeuille ten opzichte van de benchmark, hebben waarschijnlijk invloed gehad op het korte termijn risicoprofiel. Los van 2008 heeft T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity beleggers een betere bescherming geboden dan veel van haar concurrenten. Zo eindigde het fonds in 2011 in de plus, terwijl de concurrent 4,9 procent verloor. In positieve markten deed T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity het ook goed, waardoor Morningstar beheerder Puglia in 2013 in de Verenigde Staten nomineerde voor Morningstar's Domestic-Stock Fund Manager of the Year.


Kosten
De lopende kosten van de provisievrije aandelenklasse van T. Rowe Price US Blue Chip Equity liggen met 0,82 procent significant lager dan de mediaan van 1,04 voor vergelijkbare provisievrije fondsklassen in de Morningstar-categorie 'Aandelen Verenigde Staten large-cap groei'.


Lees ook de fondsanalyse van T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity Q EUR  >


Bekijk ook deze beleggingsfondsen in Amerikaanse large-cap groeiaandelen (klik op tabel voor vergroting).



Eerdere beleggingsfondsen van de week:

Robeco BP Global Premium Equities

BlackRock Global Allocation

Invesco Bond Fund

Pictet-Premium Brands

BlackRock World Energy

Fidelity China Focus Fund

W.P. Stewart Holdings

Schroder ISF European Special Situations

Robeco Emerging Stars Equities

PIMCO GIS Emerging Local Bond Fund

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten