Hoger, lager: beleggingsfondsen met een op- of afwaardering in het vierde kwartaal van 2014

De fondsanalisten van Morningstar hebben het afgelopen kwartaal de nodige fondsen aan een diepgaande analyse onderworpen en voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Lees alles over de upgrades, downgrades, under reviews en nieuw beoordeelde fondsen in het vierde kwartaal van 2014.

Jeffrey Schumacher, CFA 06 januari, 2015 | 15:08
Facebook Twitter LinkedIn

De beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating worden regelmatig onderworpen aan een grondige analyse aan de hand van de vijf pilaren waarop deze waardering is gebaseerd: beheerteam, beleggingsproces, fondshuis, rendementen en kosten. Veel beleggingsfondsen die in het vierde kwartaal van 2014 door de analisten van Morningstar werden beoordeeld behielden hun rating. Maar er zijn er ook fondsen waarvan de analisten meer overtuigd raakten, of waarbij ze juist minder convictie kregen. Ook is er een aantal fondsen als gevolg van veranderingen in het beheerteam of het beleggingsproces hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk kwijt geraakt, waardoor ze nu ‘Under Review’ staan.

Omgekeerd zijn er uiteraard ook beleggingsfondsen die juist weer een nieuwe beoordeling hebben gekregen nadat ze ‘Under Review’ waren geplaatst. Als laatste zijn er beleggingsfondsen die voor het eerst beoordeeld werden door de Morningstar-analisten. Dit artikel geeft een overzicht van de fondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn waarvan de Morningstar Analyst Rating in het vierde kwartaal van 2014 is veranderd. Een rondje langs de velden.

Opwaarderingen
Het vierde kwartaal van 2014 telde 3 upgrades, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds beleggingsfondsen die al een positieve Morningstar Analyst Rating hadden maar waarvan de analisten nog meer overtuigd zijn geraakt en anderzijds fondsen die voor het eerst als bovengemiddeld zijn geclassificeerd. Zij promoveren van ‘Neutral’ naar ‘Bronze’.

Eén van de beleggingsfondsen die werd opgewaardeerd is Kempen (Lux) Euro Credit, dat steeg van ‘Silver’ naar ‘Gold’. Morningstar-analist Niels Faassen ziet veel goede elementen in dit fonds. “Het beheertrio Richard Klijnstra, Alain van der Heijden en Rik den Hartog heeft bewezen om op een consistente wijze een breed gedragen outperformance te kunnen realiseren in zowel op- als neergaande markten. Dit versterkt Mornmingstars vertrouwen in het team en de beleggingsstrategie. Morningstar verhoogt zijn waardering dan ook naar ‘Gold’”.

(Klik op tabel voor vergroting)


Afwaarderingen
Onder de downgrades zag Pioneer voor vier beleggingsfondsen de beoordeling omlaag gaan. Hoewel Morningstar de beleggingsteams nog steeds kan waarderen, is de overtuiging van de analisten bij deze fondsen verminderd. De redenen hiervoor lopen uiteen van een verandering in de beleggingsaanpak tot relatief hoge kosten die een drempel vormen voor een bovengemiddeld rendement op langere termijn. Allianz Europe Small Cap Equity behoort volgens Morningstar niet meer tot de absoluut beste fondsen in de categorie. Het heeft een solide beleggingsproces en dito beheerder, maar de prestaties laten de laatste jaren te wensen over. Een beheerderwissel bij Fidelity Iberia leidde tot een afwaardering van 'Silver' naar 'Neutral'.


(Klik op tabel voor vergroting)

Under Review
Als gevolg van veranderingen in het beheerteam, het beleggingsproces of andere invloedrijke factoren hebben de nodige beleggingsfondsen hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk verloren en zijn ‘Under Review’ geplaatst. Het opschorten van de waardering trof in het vierde kwartaal vooral het Noorse fondshuis Skagen. Dat kondigde meerdere wijzigingen aan in de beheerteams van zijn fondsen en is voornemens om de eigendomsstructuur van het fondshuis aan te passen. Reden voor Morningstar om de beleggingsfondsen van Skagen ‘Under Review’ te zetten.


(Klik op tabel voor vergroting)

Weer een Analyst Rating
Naast beleggingsfondsen die ´Under Review´ werden gezet, waren er ook fondsen die weer een Morningstar Analyst Rating kregen nadat ze tijdelijk ´Under Review´ hadden gestaan.
PIMCO domineerde in het derde kwartaal de rubriek ´Under Review´ nadat mede-oprichter en obligatiekoning Bill Gross overstapte naar Janus Capital. In de hectische periode die daar op volgde zijn de fondsen van PIMCO allemaal weer van een nieuwe Morningstar Analyst Rating voorzien.

Een ander fondshuis dat veel voorkomt op dit lijstje is Candriam. Het Belgische fondshuis opereerde voorheen onder de naam Dexia, maar is in 2014 overgenomen door New York Life en heet sindsdien Candriam. Omdat lange tijd onzeker was hoe de toekomst van Dexia eruit zou zien had Morningstar de beleggingsfondsen ´Under Review´ staan. Nu er duidelijkheid is, zijn de fondsen weer van een waardering voorzien.


(Klik op tabel voor vergroting)


Meer beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating
Twee nieuw beoordeelde beleggingsfondsen met een Analyst Rating ´Silver´ komen van T. Rowe Price. De Amerikaanse vermogensbeheerder staat bekend om zijn expertise van Amerikaanse aandelen, wat de twee fondsen in het onderstaande lijstje onderschrijven . T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund wordt beheerd door veteraan Larry Puglia die een sterk 21-jarig track record heeft op deze strategie.

Beleggers moeten wel rekening houden met een mogelijk volatiele rit gezien de agressieve positionering van dit fonds. Desondanks zijn de risico-gecorrigeerde langetermijnresultaten overtuigend. T. Rowe Price US Large-Cap Growth Equity Fund is een andere solide strategie gericht op Amerikaanse groeiaandelen. De actieve benadering heeft goede resultaten voor beleggers opgeleverd.

Candriam Equities L Biotechnology is een goede keuze voor beleggers die blootstelling willen aan de goed presterende, maar volatiele biotechnologie-aandelen. Het analyseren, waarderen en uiteindelijk selecteren van de juiste bedrijven en daarbij ook de neerwaartse risico’s goed te beheersen is een taak die veel ervaring en kennis van de materie vereist. Volgens Morningstar beschikt beheerder Rudy van den Eynde over het juiste profiel om dit fonds te leiden, wat hij sinds oprichting in 2000 ook heeft laten zien.


(Klik op tabel voor vergroting)

Lees ook
Hoger, lager eerste kwartaal 2014

Hoger, lager tweede kwartaal 2014

Hoger, lager derde kwartaal 2014



Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten