Robeco stopt met haar eerste duurzame fonds

Robeco voegt Robeco Duurzaam Aandelen samen met RobecoSAM Quant Sustainable Global Equities. Beleggers in Robeco Duurzaam Aandelen blijven wereldwijd in duurzame beleggen na de fusie, maar wel op een andere wijze dan te tot nu toe gedaan hebben. 

Ronald van Genderen 09 december, 2014 | 15:29
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco Duurzaam Aandelen was in 1999 het eerste beleggingsfonds van vermogensbeheerder Robeco dat ging beleggen met een duurzame inslag. Aan het bestaan van dit fonds komt na 15 jaar nu een einde door de fusie met RobecoSAM Quant Sustainable Global Equities. Robeco voegt Robeco Duurzaam Aandelen samen met RobecoSAM Quant Sustainable Global Equities. Beleggers in Robeco Duurzaam Aandelen blijven wereldwijd in duurzame beleggen na de fusie, maar wel op een andere wijze dan te tot nu toe gedaan hebben. 

RobecoSAM Quant Sustainable Global Equities combineert bij haar aandelenselectie de duurzaamheidsscores die worden verkregen op basis van Corporate Sustainability Assessment van RobecoSAM en het kwantitatieve aandelenselectiemodel van Robeco. Vervolgens wordt een portefeuille samengesteld met behulp van een portefeuilleconstructie algoritme, oftewel een wiskundig model.

Het doel van het fonds is om de afwijkingen ten opzichte van de benchmark, de MSCI World, gelimiteerd te houden. Het streeft daarbij naar marktrendementen met een hogere score qua duurzaam ondernemen dan de benchmark.

Voordelig of nadelig?
De vraag of beleggers er op vooruit gaan is op dit moment moeilijk te beantwoorden. RobecoSAM Quant Sustainable Global Equities heeft nog maar een zeer korte historie. De aandelenklasse voor institutionele beleggers bestaat sinds februari 2014. De aandelenklasse voor particuliere beleggers wordt in verband met de fusie nieuw geïntroduceerd. Over prestaties valt voor nu nog weinig te zeggen.

In ieder geval zullen beleggers wel lagere kosten betalen. Robeco Duurzaam Aandelen berekende jaarlijkse kosten van 1,36 procent, terwijl de distributievergoedingvrije fondsklasse 0,74 procent per jaar berekende. En dat wordt voor RobecoSAM Quant Sustainable Global Equities nu respectievelijk 0,72 procent en 0,52 procent.

Overigens is het opmerkelijk te noemen dat Robeco er niet voor gekozen heeft om beleggers in Robeco Duurzaam Aandelen niet over te zetten naar de Luxemburgse versie van dit fonds, RobecoSAM Sustainable Global Equity Fund. Dat belegt namelijk volgens exact dezelfde wijze.

Afnemende vraag
De reden voor de fusie van de fondsen ligt volgens Robeco in het feit dat “Robeco en RobecoSAM hun kennis en expertise op het gebied van duurzaam beleggen in het volledige service- en productaanbod van Robeco Groep. Deze evolutie op het gebied van duurzaam beleggen heeft geleid tot een verschuiving van aanvankelijk één specifiek duurzaam aandelenfonds, zoals Robeco Duurzaam Aandelen, naar een integratie van duurzaamheidsfactoren in het beleggingsbeleid van alle fondsen van Robeco.”

Daarnaast, en dat is wellicht de belangrijkste reden, “ondervindt Robeco Duurzaam Aandelen een voortdurende afname in de vraag, wat een belemmering is voor verdere groei.” Sinds 2008 schommelde het vermogen tussen 38 miljoen euro en 60 miljoen euro. Voor een wereldwijd aandelenfonds is dat inderdaad aan de lage kant.

Ruil
Vanaf 5 december kunnen beleggers niet meer handelen in Robeco Duurzaam Aandelen. Op 15 december zal de daadwerkelijke fusie plaatsvinden. Aandelen van Robeco Duurzaam Aandelen N.V. worden uitgekeerd in aandelen van RobecoSAM Quant Sustainable Global Equities D EUR en aandelen van Robeco Duurzaam Aandelen EUR G worden uitgekeerd in aandelen van RobecoSAM Quant Sustainable Global Equities F EUR.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten