5 Kleine fouten die schadelijk kunnen zijn voor uw beleggingsportefeuille

Zelfs schijnbaar kleine foutjes kunnen een hoge tol eisen van uw beleggingsportefeuille.

Maarten van der Pas 18 november, 2014 | 14:04
Facebook Twitter LinkedIn

Er zijn de nodige grote, psychologische valkuilen waarin beleggers terecht kunnen komen. Denk aan kuddegedrag, overmoed en/of een selectief geheugen. Onder de noemer behavioral finance is er een hele wetenschap die probeert te verklaren waarom iemand financiële beslissingen neemt die tegen zijn eigen belang indruisen. Er zijn echter ook kleinere opstakels waarover beleggers kunnen struikelen en die hun tol eisen van eenbeleggingsportefeuille. Het is raadzaam om ook hier op te letten.

1. Een complexe beleggingsportefeuille is niet noodzakelijk beter
Een vrij rechtlijnige beleggingsportefeuille met posities in een aandelenfonds, een obligatiefonds en contanten voldoet wat betreft samenstelling vaak grotendeels aan de behoeften wat een belegger, ervan uitgaande dat de beleggingen juist gespreid zijn.
Vervolgens denken beleggers echter: de beleggingswereld is zo enorm uitgebreid, het kan toch niet zó eenvoudig zijn? Daarom laten ze zich vaak overhalen tot ingewikkelde en soms dure producten die ze niet echt nodig hebben. Omdat ze niet tevreden zijn met een eenvoudige portefeuille.
Beleggers gaan ervan uit dat eenvoudig niet noodzakelijk beter is, maar dat is vaak juist wel het geval. Een complexe portefeuille en de extra kosten die dat met zich meebrengt levert niet altijd waar voor zijn geld. Houd het simpel en beleg in producten die je snapt.


2. Een duur beleggingsfonds is niet per definitie goed

In het algemeen klopt de vuistregel 'je krijgt waar je voor betaalt'. Als je meer betaalt voor een auto, krijg je gewoonlijk een betere auto. En als je bereidt bent voor een paar nieuwe schoenen iets meer te betalen, dan gaan ze waarschijnlijk langer mee.
Maar in de beleggingswereld geldt, in tegenstelling tot wat beleggers vaak denken, precies het tegenovergestelde. Minder betalen levert in het algemeen een beter langetermijnrendement op.
Beleggers kunnen dit maar moeilijk bevatten. De veelgemaakte fout van beleggers is denken, dat een beleggingsfonds met (iets) hogere kosten per definitie ook een betere beheerder heeft en betere rendementen levert. Uit gegevens van Morningstar over de rendementen van beleggingsfondsen blijkt, dat dit zeker niet het geval is.


3. Kleine verschillen maken ook het verschil
Kostenratio’s zijn een gebied waar kleine, schijnbaar onbetekenende procentuele verschillen een grote impact kunnen hebben. Beleggers letten doorgaans niet op dergelijke kleine cijfers omdat ze onbelangrijk lijken en realiseren zich onvoldoende wat voor verschil het maakt of ze voor een beleggingsfonds 1 procent of 0,50 procent betalen. Naarmate het belegd vermogen in de loop van de jaren groter wordt kan het verschil enorm oplopen.


4. Topfondsmanagers presteren ook wel eens minder goed
Beleggers willen graag geloven dat een fondsmanager zijn goede resultaten uit het verleden zal voortzetten. Helaas beleggen ze pas vaak in zijn fonds nadat hij of zij die uitstekende resultaten heeft opgebouwd. Maar ook hier bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Fondsbeheerders zetten maar zelden een ononderbroken reeks van uitzonderlijke rendementen neer. Geloof het dus maar niet. Als je kiest voor een actief beheerd beleggingsfonds, verwacht dan perioden van minder goede rendementen en beslis om wellicht pas te beleggen wanneer de beheerder zich in een dal bevindt en de waarderingen in de portefeuille er interessanter uitzien.


5. Het op de voet volgen van het financieel-economisch nieuw leidt niet tot een voorsprong
Beleggers denken dat ze hun portefeuille beter kunnen positioneren als ze rekening houden met de laatste economische en financiële gegevens. Maar de (professionele) beleggingssector is juist gepositioneerd om te proberen het nieuws voor te blijven, om met beleggingsbeslissingen te anticiperen op wat komen gaat. Dus wanneer een particuliere belegger het laatste nieuws leest, hoort of het op televisie ziet, dan is het al in de koersen van effectenp verrekend.

Als een beleggers in zijn portefeuille een voorsprong probeert te handhaven, dan is het een beter idee om zich voor zijn volgende stap te laten leiden door waarderingen. Dat betekent niet dat hij de portefeuillesamenstelling regelmatig moet aanpassen, maar wel dat hij dat periodiek moet doen: posities terugschroeven in de effecten die in zijn portefeuille uitstekende resultaten hebben behaald en posities uitbreiden in gebieden die minder goed hebben gepresteerd. Zo kun je profiteren van die delen van de markt die mogelijk ondergewaardeerd zijn en dat is een betere leidraad voor marktrendement dan nieuwsberichtgeving.

Lees ook
Psychologie en beleggen
Het domein van de behavioural finance zal u helpen om typische beleggingsfouten te vermijden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten