Beleggers tonen grotere risico-aversie in september

Het vertrek van enkele prominente fondsbeheerders was van grote invloed op de geldstromen van en naar beleggingsfondsen in september. Beleggers zaten duidelijk in een risk-off modus.

Ali Masarwah 03 november, 2014 | 17:57
Facebook Twitter LinkedIn

Een stijgende bezorgdheid over de hachelijke situatie waarin de Europese economie verkeert, nerveuze kredietmarkten en het vertrek van een aantal prominente fondsbeheerders – waarvan Bill Gross de bekendste  is - leidde tot een uitverkoop bij een aantal aandelen- en obligatiefondsen. Dat blijkt uit gegevens van Morningstar over de kapitaalstromen van en naar beleggingsfondsen in september. Hierdoor kwam de netto-instroom van Europese beleggingsfondsen in september uit op een relatief bescheiden EUR 20,26 miljard (zie tabel hieronder).

De risk-off modus bij Europese fondsbeleggers wordt geïllustreerd door de uitstroom van EUR 2,33 miljard bij aandelenfondsen en van EUR 4,8 miljard euro bij Amerikaanse high yield obligatiefondsen en wereldwijde high yield obligatiefondsen. De instroom bij gediversifieerde en flexibele obligatiefondsen (met de euro als basisvaluta) compenseert de uitstroom bij de genoemde high yield obligatiecategorieën en bij de obligatiefondsen van Pimco. Hierdoor kwam de instroom bij obligatiefondsen op een eveneens relatief gematigde EUR 7,05 miljard.

Allocatie- of mixfondsen staan in september bovenaan de lijst van alle grote activacategorieën en harkten EUR 13,12 miljard binnen op de rug van een toenemende vraag naar defensieve en neutrale mixfondsen in euro. Alternatieve fondsen profiteerden van een instroom van EUR 3,16 miljard met EUR 1,64 miljard in de categorie ‘Alternatieve beleggingsfondsen – multi-strategie’. Dat is nóg een indicatie van de grote vraag in Europa naar breedgediversifieerde allocatiefondsen.

Geldmarktfondsen profiteerden in september niet van de risicoaversie onder fondsbeleggers. Deze kortetermijnbeleggingsproducten leden een uitstroom van EUR 8,87 miljard toen de Europese Centrale Bank (ECB) begin september onverwacht de rente verlaagde. De ECB kondigde ook een programma aan voor de opkoop van asset-backed securities (ABS) om het deflatiescenario in de eurozone tegen te gaan. Op landenniveau was de grootste uitstroom – EUR 15,89 miljard – te zien bij Franse geldmarktfondsen.

Kapitaalstromen van en naar brede beleggingscategorieën in september 2014

Analyse van de geldstromen op het niveau van Morningstar-categorieën leert, dat beleggers in september op grote schaal wereldwijde high yield obligatiefondsen en in Amerikaanse dollar genoteerde high yield obligatiefondsen achter zich lieten (zie onderstaande tabel). Deze categorieën boekten respectievelijk een uitstroom van EUR 1,72 en EUR 3,08 miljard. Dit weerspiegelt de uitverkoop op de Amerikaanse kredietmarkten in de laatste week van september. Ondanks deze trend meent Morningstars credit analist Dave Sekera dat de Amerikaanse markt voor bedrijfsobligaties rijk gewaardeerd blijft.

Het plotselinge vertrek van Bill Gross bij Pimco bepaalde eind september de krantenkoppen. En terecht gezien de status van Gross. Naast de massale uitstroom bij het Amerikaanse Pimco Total Return Bond Fund leidde het vertrek de oprichter van Pimco ook tot een grootschalig vertrek van beleggers bij de Europese versie van het fonds: Pimco GIS Total Return Bond Fund. De uitstroom van EUR 1,22 miljard bij dit fonds was de belangrijkste oorzaak van de totale uitstroom bij de Morningstar-categorie ‘Obligaties USD gediversifieerd) in september.

Beleggers bleven in september ook vluchten uit Europese aandelenfondsen. De uitstroom vond zelfs in een hoger tempo plaats dan in augustus. Van de 13 Morningstar-categorieën die beleggingsfondsen in pan-Europese aandelen, Europese aandelen exclusief het Verenigd Koninkrijk en aandelen uit de eurozone bevatten, noteerden 11 fondsen een outflow van in totaal EUR 4,49 miljard. Alleen de categorieën ‘Aandelen Europa - dividend’ en ‘Aandelen Europa large-cap gemengd’ wisten een netto-instroom te boeken.

De zorgen onder beleggers dat Europa in een recessie terechtkomt was de belangrijkste drijvende kracht achter deze ontwikkeling. De oorzaak van massale uitstroom in de categorie ‘Aandelen Europa flex-cap’ komt op naam van Francisco Paramés van het Spaanse Bestinver Asset Management. Toen duidelijk werd dat de prominente fondsmanager een eigen vermogensbeheerder begint, trokken beleggers EUR 893 miljoen uit de aandelenfondsen van Bestinver. Morningstar waardeerde Paramés’ fondsen Bestinver Internacional en Bestinfond, fondsen die in Nederland niet verkrijgbaar zijn, af van ‘Gold’ naar ‘Neutral’.

Het vertrek van fondsmanager en oudgediende Julie Dean leidde tot een netto-uitstroom van EUR 660 miljoen bij Schroders UK Opportunities (voorheen Cazenove UK Opportunities). Dit is goed voor het leeuwendeel van de uitstroom in de categorie ‘Aandelen Verenigd Koninkrijk flex-cap’. Dit fonds, wel verkrijgbaar in Nederland, is door de fondsanalisten van Morningstar ‘Under Review’ gezet.

Morningstar-categorieën met de grootste uitstroom in september

Bij de Morningstar-categorieën met de grootste instroom genoot ‘Obligaties EUR gediversifieerd ’ in september wederom een positieve maand met een netto-instroom van EUR 2,74 miljard (zie tabel hieronder). Ook de categorieën ‘Mixfondsen EUR defensief’ en ‘Mixfondsen EUR defensief - wereldwijd’ zagen opnieuwe netto geld naar zich toekomen. Beleggers hadden trek in deze conservatieve allocatiefondsen met een sterke nadruk op obligaties.
Wereldwijde obligatiefondsen bleven hoge instromen genereren, net als alternatieve multi-strategie fondsen.

Morningstar-categorieën met de grootste instroom in september

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten