Waar staan de Candriam beleggingsfondsen vandaag

Drie jaar na het faillissement van Dexia staan de beleggingsfondsen van Candriam (ex-Dexia Asset Management) nog altijd 'Under Review'. Binnenkort komt daar verandering in.

San Lie 17 september, 2014 | 12:05
Facebook Twitter LinkedIn

Het is alweer bijna 3 jaar geleden dat het financiële conglomeraat Dexia in dusdanige problemen kwam dat een deel van het concern door de Belgische regering moest worden genationaliseerd. Voor de fondsanalisten van Morningstar was de onzekerheid die voor beleggers uit deze redding voortkwam reden om de beleggingsfondsen van het toenmalige Dexia Asset Management 'Under Review' te plaatsen. Hierbij verliezen de fondsen tijdelijk hun Morningstar Analyst Rating totdat meer bekend is over de toekomst. Deze rating beoordeelt het toekomstig potentieel van een beleggingsfonds en daarvoor moet er uiteraard wel zekerheid zijn over het beleid van een fondsenhuis en de personen die een beleggingsfonds beheren.

De onzekerheid was gebaseerd op geruchten in de markt - die later werden bevestigd - dat Dexia haar vermogensbeheertak in de verkoop moest doen. Bij een dergelijk scenario, waarin een bedrijfsonderdeel onvrijwillig in de verkoop gaat, zijn er bovengemiddelde risico's. Bijvoorbeeld dat één of meerder belangrijke fondsbeheerders opstappen. Nu is het voor beleggers over het algemeen erg moeilijk om bij Belgische fondsenhuizen te achterhalen wie de beheerders van een beleggingsfonds zijn, maar Morningstar's jarenlange ervaring leert dat de rol van de individuele fondsbeheerder niet onderschat moet worden.

De beleggingsfondsen van Dexia Asset Management staan nu bijna drie jaar 'Under Review'. Achteraf gezien is dit erg lang. Normaal gezien plaatst Morningstar een dergelijke rating slechts voor een korte periode op een beleggingsfonds. Er is in die 3 jaar dan ook veel gebeurd.

Overnemer
In december 2012 was er eerst het nieuws dat GCS Capital uit Hong Kong Dexia Asset Management wou overnemen. De papieren waren al getekend. Hiermee leek zich meer stabiliteit en zekerheid voor de toekomst af te tekenen. In juli 2013 bleek deze deal echter niet door te gaan omdat GCS Capital kennelijk niet aan de financiële verplichtingen kon voldoen. Een nieuwe periode van onzekerheid brak aan.

Gelukkig kwam in september van datzelfde jaar New York Life als redder op het witte paard. Deze Amerikaanse levensverzekeraar, met een reeds bestaande vermogensbeheertak, zag veel mogelijkheden om met deze overname haar activiteiten in Europa een impuls te geven. Inmiddels is de overname afgerond en richt het concern zich - onder de nieuwe naam Candriam - weer op de toekomst.

De afgelopen 3 jaar hebben we regelmatig contact gehad met het senior management van de vermogensbeheerder. De afgelopen maanden zijn we opnieuw een aantal maal over de vloer geweest om met de fondsbeheerders te spreken. Daarbij was het goed om te zien dat de meeste beheerders nog steeds op hun plek zitten. Ik kan u dan ook verklappen dat wij op dit moment bezig zijn om een aantal Candriam-beleggingsfondsen weer te analyseren en waarderen. Het zijn er zelfs meer dan voorheen. U zult ze binnenkort op onze website zien verschijnen. Dan weet u of de analisten van Morningstar verwachten of de fondsen van Candriam in de toekomst hun benchmark en/of categorie wel of niet zullen verslaan.


Deze column verscheen eerder op www.trends.be.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten