Morningstars beleggingsbarometer augustus

De best en slechtst presterende beleggingscategorieën in augustus en dit jaar tot nu toe.

Maarten van der Pas 11 september, 2014 | 21:21
Facebook Twitter LinkedIn

Best en slechtst presterende beleggingscategorieën




(Klik op tabel voor vergroting)

Braziliaanse aandelen noteerden het hoogste rendement in augustus. En aandelen uit India en Indonesië zijn de meest winstgevende beleggingscatetorie (Morningstar-categorie) dit jaar tot nu toe. Wat deze landen gemeen hebben zijn verkiezingen. In India en Indonesië zijn ze al geweest, in Brazilië worden ze volgende maand gehouden. Het lijkt erop dat de financiële markten al een voorschot nemen op de uitslag.

Nou doet zich de vreemde situatie voor, dat de Braziliaanse economie in het tweede kwartaal in een recessie raakte. Het bbp van de zevende economie in de wereld kromp met 0,6 procent en in het eerste kwartaal was al sprake van een negatieve groei van 0,2 procent. Volgens het Braziliaanse bureau voor de statistiek (IGBE) komt de economische krimp door een terugval in de industriële productie. Ook het wereldkampioenschap voetbal heeft een negatief effect gehad omdat er meer gedwongen vrije dagen waren.

In aanloop naar de verkiezingen is het zwartepieten begonnen. Tegenstanders van de zittende president Dilma Rousseff wijten de slechte economische cijfers aan haar beleid. De linkse politica zou met fiscale maatregelen de markt hebben verstoord en de zou de inflatie te hoog hebben laten oplopen. Rousseff op haar beurt ziet in de internationale crisis de oorzaak.
De grootste opponent van Rousseff is minister van Milieuzaken en voormalig milieu-activiste Marina Silva (foto). Zij staat volgens de laatste peilingen op winst.

Er lijkt zich bij Brazilië eenzelfde scenario voor te doen als bij India en Indonesië waar de aandelen ook sterk stegen voorafgaand aan de verkiezingen. En verder doorstegen, zoals afgelopen maand, toen de gewenste kandidaat van beleggers won. Maar als de favoriet van de financiële markten niet wint, dan zullen de aandelenkoersen weer even hard onderuit gaan.

Onder de grote verliezers vorige maand bevinden zich obligaties in Israëlische shekel (ILS) en de grootste verliezer dit jaar tot en met augustus zijn Russische aandelen. Beide landen staan negatief in de schijnwerpers. Israël door de strijd met Hamas in de Gazastrook die vorig maand weer oplaaide en Rusland door zijn –vermeende- dubieuze betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne.

Het overzicht met de best en slechtst presterende Morningstar-categorieën bevat veel meer en minder "exotische" beleggingsbestemmingen. Daarom ook nog een overzicht met het rendement van meer gangbare aandelen- en obligatiecategorieën.



(Klik op tabel voor vergroting)



Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten