Vooruitzicht aandelenmarkt: in een overgewaardeerde markt moeten beleggers dieper graven

Aandelenselectie is essentieel in een markt die overgewaardeerd lijkt. Er zijn nog steeds mogelijkheden aanwezig.

Alex Morozov, CFA 07 juli, 2014 | 9:20

In het kort

  • De waarderingsmediaan van het aandelenuniversum dat Morningstar volgt, loopt nog steeds op en staat aan het begin van het derde kwartaal op 104 procent van de fair value of redelijke waardering.

  • In een markt die aan de overgewaardeerde kant lijkt, is aandelenselectie essentieel waarbij beleggers dieper moeten graven om beleggingsmogelijkheden te vinden. Er is nog steeds een aantal kwaliteitsondernemingen dat tegen een redelijke veiligheidsmarge noteert.

  • De ondernemingen die Morningstars aandelenanalisten in Azië-Pacific volgen, lijken nu het meest ondergewaardeerd. In tegenstelling tot vorig jaar rond deze tijd, toen deze regio het meest overgewaardeerd was. Nu lijken Noord-Amerika en Europa het sterkst overgewaardeerd.


Beleggers die in mei hun aandelen verkochten, misten een stevige stijging in de VS
Het is een oude wijsheid die zegt, dat het beter is de aandelenmarkt in mei de rug toe te keren. De Amerikaanse aandelenmarkt let dit jaar echter niet op de kalender en de S&P leverde in de maand mei 2,1 procent winst op. De Europese markten verging het minder goed. De lage economische groei en de aanhoudend hoge werkloosheid teisteren het oude continent nog steeds.

Onafhankelijk van geografische verschillen zijn beleggers sinds begin dit jaar uitstekend beloond, ondanks de vraagtekens over het tempo van het herstel in de economieën van ontwikkelde markten en de economische veerkracht in opkomende markten, en dan vooral in China. De Wereldbank verlaagde onlangs haar prognose voor de wereldwijde groei. Als redenen gaf hij aan: de economische zwakte in de Verenigde Staten, de wereldwijde politieke instabiliteit en de afnemende groei in opkomende markten. Omdat de bedrijfswinstmarges verder stijgen, lijkt de bull-market echter niet te stuiten.

Aandelenselectie is essentieel in deze markt
Morningstar vindt het moeilijk om veel aandelen aan te bevelen nu de markt zo sterk stijgt. Er zijn zeker bedrijven met uitstekende activiteiten, die de moeite waard zijn om in portefeuille te hebben waarbij het niet uitmaakt hoe de markt zich ontwikkelt. We waarschuwen echter wel dat "buy and hold" niet hetzelfde is als "buy and forget".... Het is essentieel dat beleggers hun posities regelmatig en diepgaand beoordelen, hoe veilig deze dan ook lijken te zijn. Ook de waardering van de beste bedrijven ter wereld kan overdreven stijgen. Het beste bedrijf is niet altijd hetzelfde als de beste belegging. Vrij naar Warren Buffet willen we onderstrepen dat "bang" soms een betere strategie is dan "bang om de boot te missen".

Niettemin vindt Morningstar in deze marktsituatie aandelen nog altijd geen verkeerde keuze. Onze totale gemiddelde verhouding tussen de koers en de fair value (de waardering van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom) ligt enkele procentpunten boven de 1. Dit wijst op een lichte en niet op een gigantische overwaardering. Deze verhouding is de afgelopen kwartalen echter wel licht opgelopen. Meevallende bedrijfsresultaten hebben ook onze waarderingen laten stijgen, maar niet in hetzelfde tempo als de hele markt. De analyse per sector toont daarnaast grote onderlinge verschillen. Technologieaandelen noteren aanzienlijk boven onze waarderingen, terwijl aandelen in energie, basismaterialen en financiële dienstverlening ongeveer reëel gewaardeerd zijn.

Morningstar is momenteel minder optimistisch voor de rendementsvooruitzichten in de technologiesector. Hier is op lange termijn veel meer sprake van verstorende innovatierisico's en waarderingen die zelfs nog verder stijgen dan nu het geval is. Voor geduldige beleggers is er echter nog waarde te vinden. Wij menen dat in het bijzonder internationale telecommunicatie en mobiele-telefoniemasten aantrekkelijkere waarderingen bieden. Over het algemeen geven wij de voorkeur aan een grotere veiligheidsmarge, en richten we onze pijlen liever op bedrijven met een duidelijke voorsprong op concurrenten, die zich mogelijk relatief gezien in een betere positie bevinden om op korte termijn sterke schommelingen in hun omzet en operationele marge te verdragen.

De sectoren industrie, gezondheidszorg en cyclische consumentenproducten lijken momenteel ook vrij duur. Vooral de vooruitzichten voor de detailhandel baren zorgen. Wij menen dat de komende bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal misschien tegenvallende winsten zullen laten zien. De verkoop van veel Amerikaanse winkels stond in het eerste kwartaal onder druk vanwege het extreem slechte weer. De daarop volgende afbouw van de overtollige voorraad leidde misschien tot grote kortingen, wat de brutomarge negatief beïnvloedt.

De totaalanalyse biedt geen volledig beeld over waar wij de aantrekkelijkste kansen zien. De keuze voor afzonderlijke aandelen is in onze visie essentieel voor succesvolle beleggingen en er zijn nog steeds geweldige bedrijven te koop tegen een gunstige koers. Dit is niet 2008, toen bijna de helft van de aandelen die wij volgen zich op het terrein van 5-sterren bevonden. Niettemin zijn er nog steeds ondernemingen met een groot concurrentievoordeel zoals eBay, Core Laboratories, Express Scripts en zelfs Berkshire Hathaway die noteren tegen een forse korting in vergelijking met onze schatting van hun fair value.

Kijk naar de hele wereld
Bleggers voelen zich over het algemeen prettiger bij beleggingen uit eigen land. Gezien de toenemende globalisering van de aandelenmarkt is het echter verstandig om ook naar buitenlandse aandelen te kijken. Er zijn in alle werelddelen geweldige bedrijven te vinden. Omdat de meeste deskundige beleggers ook verder kijken dan de eigen landsgrenzen, hebben wij de neiging hetzelfde te doen als we zoeken naar de beste bedrijven en de beste aandelenideeën.

Gemiddeld noteert de Amerikaanse markt tegen de hoogste premie ter wereld in vergelijking met onze waardering (106 procent), dus als we op zoek gaan naar ideeën, lijken opkomende markten momenteel vrij aantrekkelijk. De marktstijging heeft de waarderingen in de VS duidelijk doen oplopen, terwijl de rest van de wereld achterbleef. De aantrekkelijkste regio's zijn momenteel Zuid-Amerika (92 procent van de schatting van de fair value) en Azië-Pacific / Nieuw-Zeeland (op of rond de fair value). Canada en Europa zijn met respectievelijk 102 en 104 procent licht overgewaardeerd.

Over de auteur

Alex Morozov, CFA  Alex Morozov is the director of the health-care team at Morningstar.