Hoger, lager: beleggingsfondsen met een op- of afwaardering in het tweede kwartaal van 2014

De analisten van Morningstar hebben het afgelopen kwartaal de nodige beleggingsfondsen aan een diepgaande analyse onderworpen en voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Lees alles over de opwaarderingen, afwaarderingen, Under Reviews en nieuw beoordeelde fondsen in het tweede kwartaal van 2014.

Jeffrey Schumacher, CFA 02 juli, 2014 | 12:01
Facebook Twitter LinkedIn

De beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating worden ieder jaar opnieuw onderworpen aan een grondige analyse op basis van de vijf pilaren waarop deze waardering is gefundeerd: het beheerteam, beleggingsproces, fondshuis, rendementen en kosten.

Hoewel veel van de fondsen die wij in het tweede kwartaal van 2014 beoordeelden hun rating hebben behouden, zijn er ook fondsen waarin de analisten meer convictie kregen, of waarvan ze juist minder overtuigd raakten. Ook zijn er een aantal fondsen als gevolg van veranderingen in het beheerteam of het beleggingsproces hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk kwijt geraakt, waardoor ze nu Under Review staan. Omgekeerd zijn er uiteraard ook fondsen die juist weer een nieuwe beoordeling hebben gekregen nadat ze Under Review waren geplaatst.

Als laatste zijn er fondsen die voor het eerst beoordeeld werden door de Morningstar-analisten. Dit artikel geeft een overzicht van de beleggingsfondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn waarvan de Morningstar Analyst Rating in het tweede kwartaal van 2014 is veranderd. Een rondje langs de velden.

Opwaarderingen
Onderstaand een lijstje met de upgrades van het tweede kwartaal van 2014, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds beleggingsfondsen die al een positieve Morningstar Analyst Rating hadden, maar waarvan de analisten nog meer overtuigd zijn geraakt en anderzijds fondsen die voor het eerst als bovengemiddeld zijn geclassificeerd.

Fidelity Indonesia en Parvest Equity USA Mid Cap zijn de twee beleggingsfondsen waarin de Morningstar-analisten nog meer vertrouwen hebben gekregen. De waardering ging voor beide fondsen van Bronze naar Silver. Bij het fonds van Parvest waarderen wij het team dat dit fonds beheert. Dit wordt niet door Parvest zelf gedaan, maar door het in Amerika gevestigde Fairpointe Capital. Dit team, bestaande uit vier vrouwen - een bijzonderheid in de financiële sector -, beschikt over een lange staat van dienst en is zeer stabiel gebleken. De consistente aanpak en de sterke resultaten maakten ons nog positiever.

Tevens zijn er fondsen waarvan de rating voor het eerst positief is geworden. De winnaar van de Morningstar Award 2014 in de categorie ‘Aandelen Nederland’, Kempen Oranje Participaties, heeft nu net als Kempen Orange Fund (haar meer liquide zusje) een positieve rating. Vanwege de beperkte liquiditeit (in- en uitstappen kan slechts per kwartaal) is de waardering van Kempen Oranje Participaties een Bronze en van Kempen Orange Fund een Silver.




Afwaarderingen
Er waren in het tweede kwartaal van 2014 wat meer downgrades te noteren. Voor twee beleggingsfondsen van emerging market specialist East Capital was er een afwaardering van Silver naar Bronze. Hiermee zijn de analisten van Morningstar nog steeds positief, maar met een verminderde overtuiging.

Er waren zeven fondsen die hun positieve Morningstar Analyst Rating verloren. Ze gingen allen van Bronze naar Neutral. Robeco Lux-o-Rente en Robeco Property Equities konden ons niet meer overtuigen. Voor het laatste fonds zijn wij van mening dat het kleine, maar solide team er op middellange termijn er niet in is geslaagd om een bovengemiddeld track record neer te zetten (gecorrigeerd voor risico). Het track record leunt voornamelijk op een sterk 2009 en 2010, maar is voor de overige jaren middelmatig. Hetzelfde geldt voor DWS Invest Global Agribusiness, dat ten opzichte van de categorie niet overtuigend heeft gepresteerd.

Er was één beleggingsfonds dat van Neutral naar Negative ging: Petercam L Bonds Higher Yield. De reden is, dat dit fonds naast bedrijfsobligaties ook in emerging market debt belegt. De beheerder heeft volgens ons niet de juiste ervaring en middelen in huis om hierin succesvol te zijn. Dit gedeelte van de portefeuille heeft het fonds al parten gespeeld, wat ons vertrouwen heeft geschaad.


Under Review
Als gevolg van veranderingen in beheerteam, beleggingsproces of andere invloedrijke factoren hebben de nodige beleggingsfondsen hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk verloren en zijn Under Review geplaatst. In dit lijstje zijn twee fondsen van SNS terug te vinden. SNS Wereld Aandelenfonds staat Under Review na het vertrek van Peter Dietvorst en Piet Tromp. Er hebben zich daarnaast nog een aantal wisselingen voorgedaan binnen de organisatie, waardoor Morningstar de situatie opnieuw gaat beoordelen [link].

In het verlengde hiervan is ook de Under Review van SNS Nederlands Aandelenfonds te plaatsen. Hier werd Bram Ragetlie de vervanger van Mariëtte Maassen. De Under Review van Petercam Equities Europe Dividend en ING (L) Invest US High Dividend houden verband met elkaar. Beheerder Moudy El Khodr stapte namelijk over van Petercam naar ING, waar hij Adour Sarkissian verving op het Amerikaanse dividendfonds. Daarmee was het leed voor Petercam nog niet geleden, want ook collega Kris Hermie volgde El Khodr naar ING. Zo zijn beide beheerders weer terug op het oude nest, want zij werkten eerder al enkele jaren voor de Haagse vermogensbeheerder.



Ex Under Review
Naast beleggingsfondsen die Under Review werden gezet, waren er ook fondsen die weer een Morningstar Analyst Rating kregen nadat ze die tijdelijk hadden verloren. De meeste fondsen komen hier van Nederlandse bodem. De mixfondsen van Robeco werden na het vertrek van Artino Janssen Under Review geplaatst. Janssen is opgevolgd door Lucas Daalder, die al deel uitmaakte van het allocatieteam.

Ook ING (L) Renta Fund EM Debt Hard Currency heeft een nieuwe rating nadat een groot deel van het team onder leiding van Rob Drijkoningen en Gorky Urquita overstapte van ING naar Neuberger Berman. Intern talent stroomde door en er werden ervaren mensen aangetrokken in de personen van Jeremy Brewin en Marco Ruijer. De Silver waardering die het fonds voorheen had is echter ingeruild voor een Neutral, omdat het nieuwe team zich nog moet bewijzen.

De nieuwe ratings van Triodos Sustainable Mixed en Delta Lloyd Select Dividend zijn Neutral, nadat er bij Delta Lloyd een aantal personele wijzigingen had plaatsgevonden, waarbij ook het allocatieteam werd geraakt dat verantwoordelijk is voor het fonds van Triodos.





Meer beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating
Het universum van door Morningstar kwalitatief beoordeelde beleggingsfondsen is in het tweede kwartaal van 2014 verder uitgebreid. Onderstaand een overzicht van fondsen die voor het eerst een Morningstar Analyst Rating kregen.






Meer weten over Morningstars over op- en afwaarderingen van beleggingsfondsen of van enkele in de artikel genoemde fondsen, lees dan:

Beleggingsfonds van de week: Parvest Equity USA Mid Cap

Beleggingsfonds van de week: Degroof Belgium Equities Active

Niet over één nacht ijs bij Robeco Lux-o-rente

Morningstar plaatst SNS Wereld Aandelenfonds 'Under Review'

Morningstar zet SNS Nederlands Aandelenfonds 'Under Review'

Morningstar zet ING (L) Invest US High Dividend Fund 'Under Review'

Morningstar plaatst Robeco mixfondsen Under Review

Nieuwe Analyst Rating voor emerging market debt fondsen van ING 

De fondsbeheerder vertrekt: rode vlag of niet

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten