Grootste instroom voor mixfondsen

Beleggers verlaten geldmarktfondsen en keren terug naar langetermijnbeleggingsfondsen. Obligatiefondsen met valutahedge en fondsen in Europese large-cap aandelen in trek. Garantiefondsen en aandelen en obligaties uit opkomende markten uit de gratie.

Ali Masarwah 09 april, 2014 | 12:22
Facebook Twitter LinkedIn

De aandelenmarkten veerden in februari op na een korte volatiele periode eind januari en bij obligatiebeleggers nam de nervositeit over de tapering van de Amerikaanse centrale bank Fed af. Dat was voor Europese beleggers reden om met kracht geld in langetermijnbeleggingsfondsen te investeren. Beleggingsfondsen in Europa zagen in februari een significante instroom van EUR 34,5 miljard. Dat blijkt uit gegevens van Morningstar over de in- en uitstroom van kapitaal bij beleggingsfondsen, de zogenaamde fund flows.

Alle brede categorieën langetermijnfondsen zagen in februari een netto-instroom, op de categorie ‘divers’ na. Voor geldmarktfondsen was de instroom met EUR 3,3 miljard wel flink kleiner dan in januari toen ze nog EUR 21,5 miljard konden verwelkomen. De drie grote, brede vermogenscategorieën - aandelen, obligaties en mix- of allocatiefondsen - kenden een omvangrijke instroom, maar beleggers stuurden ook aanzienlijke bedragen naar converteerbare obligaties en alternatieve fondsen. Waarbij de laatste categorie de grootste instroom liet zien sinds 2007, toen Morningstar begon met het bijhouden van de fund flows.
Onderstaande tabel geeft een overzicht van alle brede vermogenscategorieën met hun in- of uitstroom.

Obligaties
De Morningstar-categorie met de grootste instroom was ‘Obligaties overig’ dat een verzamelbak is van obligatiefondsen met een vaste looptijd, gestructureerde obligatiefondsen en obligatiefondsen met een valutahedge en die niet in de specifieke obligatiecategorieën passen. Beleggingsfondsen in Europese large-cap aandelen bleven in februari in trek, net als mixfondsen met een defensieve insteek.

De grote vraag naar beleggingsfondsen in bedrijfsobligaties (in EUR genoteerd) is van meer recente datum. Voorheen gaven beleggers de voorkeur aan high yield obligaties boven investment grade obligaties omdat spreads zoveel waren ingekomen dat alles op junk bonds na onaantrekkelijk was in de jacht op rendement. Deze trend is kennelijk gekenterd nu fondsen in investment grade bedrijfsobligaties in EUR en USD dit jaar tot en met februari meer beleggerskapitaal aantrekken.

De categorieën die op activagewogen basis in februari tot de winnaars behoorden waren alternatieve long/short aandelenfondsen. Die boekten een organische groei variërend van 25 procent (Amerikaanse aandelen long/short) tot 8,5 procent (Britse aandelen long/short). Edelmetalenfondsen kenden een sterk herstel en noteerden een groei van 16,4 procent in één maand. Deze vlucht zat in de slipstream van stijgende koersen van (goud)mijnbouwondernemingen.
In onderstaande tabel de top Morningstar-categorieën met de grootste instroom.

Garantiefondsen
De grootste uitstroom was in februari te zien bij garantiefondsen die in de huidige omgeving van lage rentes uit de gratie zijn geraakt. Dit type fondsen garandeert een deel van de inleg. Ook emerging market fondsen leden pijn omdat beleggers hun geld bleven wegtrekken uit zowel obligaties (in lokale valuta) als aandelen uit opkomende markten.

Gewogen naar activa waren volatiliteitsfondsen in februari de grootste verliezers. Ze boekten een organische groei van min 39,6 procent. Dat komt niet als een verrassing als het sterke herstel van aandelen in ogenschouw wordt genomen. Maleisische en Braziliaanse aandelen verloren ook hevig, respectievelijk 34,9 en 33,6 procent, nadat beleggers uit vrijwel alle opkomende markten geld weghaalden. Hieronder de Morningstar-categorieën met de grootste uitstroom.

 
Lees ook
Beleggers hebben andere beleggingsfondsen op hun radar

Het maandelijkse overzicht van de 15 meest populaire beleggingsfondsen op morningstar.nl vertoont een aardverschuiving. Beleggers hebben duidelijk interesse in andere fondsen en het verloop in de top 15 is groot.

Hoger, lager: beleggingsfondsen met een op- of afwaardering in het eerste kwartaal van 2014
De fondsanalisten van Morningstar hebben het afgelopen kwartaal de nodige fondsen aan een diepgaande analyse onderworpen en voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Lees alles over de upgrades, downgrades, under reviews en nieuw beoordeelde fondsen.

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten