"Binnen nu en 10 jaar responsible investment inside"

Duurzaam beleggen zal in de komende jaren van nog meer belang worden. Tot die conclusie kwam de paneldiscussie op de Morningstar Investment Conference. "De waarde van een onderneming wordt bepaald door niet-materiële financiële gegevens, waaronder ESG."

Maarten van der Pas 28 maart, 2014 | 15:06
Facebook Twitter LinkedIn

Dat duurzaam beleggen de laatste decennia steeds belangrijker en onderdeel van het beleggingsbeleid is geworden, daarover was het panel van professionele beleggers op de Morningstar Investment Conference het eens. En het gaat nog verder. “Binnen nu en 10 jaar is het ‘responsible investment inside’ vanzelfsprekend”, meent Marcel Jeucken, managing director responsible investment bij PGGM.

Een rode draad door de Morningstar Investment Conference Europe, die donderdag en vrijdag in Amsterdam werd gehouden, was duurzaamheid. In twee paneldiscussies kwam ESG (Environmental, Social and Governance) of SRI (Socially Responsible Investment) of welke benaming ook wordt gebruikt zoals een panellid zei, aan bod.’
Over het belang ervan was het publiek van topbestuurders van Europese pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, banken en vermogensbeheerders het eens. Op de vraag of ESG binnen tien gemeengoed is of een hype ging 67 procent uit van het eerste.

Niet-materiële financiële gegevens
Vicki Bakhshi, head of governance and sustainable investment bij F&C, blikte terug en stelde vast dat duurzaamheid 30 jaar geleden nog onder alternatieve beleggingen werd geschaard, maar dat het nu in alle vermogensklassen aanwezig is. Zij ziet een ontwikkeling bij duurzaam beleggen. “Het begon met het uitsluiten van ondernemingen waarin niet werd belegd, toen kwam de focus op ondernemingen die zich positief onderscheiden op duurzaamheid en daarop volgende actief aandeelhouderschap. Nu is het vaak een combinatie van deze drie factoren.”

"De marktwaarde van een onderneming is tegenwoordig meer dan de boekwaarde en wordt ook bepaald door duurzaamheidsfactoren", stelde Bruno Bertocci, managing director en head of sustainable investors bij UBS. “Juist kijken naar de niet-materiële financiële gegevens van een onderneming geeft een veel beter begrip van een onderneming. Deze gegevens bevatten onder meer ESG.” De vraag is volgens hem niet "waarom kijk je naar niet-materiële financiële gegevens", maar "waarom kijk je niet naar niet-materiële financiële gegevens van een onderneming."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten