Koningin Máxima spreekt op beleggersconferentie van Morningstar

Koningin Máxima houdt de openingstoespraak op de Morningstar Investment Conference Europe. Zij gaat in op de rol die (professionele) beleggers hebben bij het bouwen van betrouwbare, duurzame en inclusieve financiële systemen in opkomende markten.

Maarten van der Pas 07 februari, 2014 | 15:36
Facebook Twitter LinkedIn

Máxima spreekt in haar functie als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Onder ‘inclusieve financiering’ wordt de toegang tot financiële diensten tegen betaalbare kosten verstaan voor mensen met een laag inkomen of een kwetsbare positie in de samenleving of voor kleine ondernemingen. Naast microkrediet zijn ook sparen, verzekeringen en andere financiële basisdiensten onderdeel van inclusive finance.

In januari 2011 introduceerde Koningin Máxima vanuit haar VN-functie samen met een groep internationale investeerders het CGAP (Consultative Group to Assist the Poor, onderdeel van de Wereldbank) en met ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken de ‘Principles for Investors in Inclusive Finance’. Deze zogenaamde investeerdersprincipes zijn richtlijnen voor consumentenbescherming en eerlijke, transparante en verantwoordelijke financiële dienstverlening aan lage-inkomensgroepen. De richtlijnen maken deel uit van de UN Principles for Responsible Investing die momenteel wereldwijd door 49 fondsen en investeerders wordt gesteund.

Koningin Máxima benadrukt wereldwijd het belang van inclusieve financiering voor het bereiken van ontwikkeling van economische doelen. Haar centrale boodschap is dat financiële inclusie vooruitgang mogelijk maakt en versnelt in relatie tot nationale prioriteiten, zoals het scheppen van werkgelegenheid, rechtvaardige groei, armoedebestrijding, gezondheidszorg, onderwijs en voedselzekerheid.

Morningstar-oprichter en bestuursvoorzitter Joe Mansueto is verheugd dat Koningin Máxima de bestuurders van Europese pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, banken en vermogensbeheerders op de Morningstar Investment Conference Europe wil toespreken. Hij ziet overeenkomsten tussen haar doelen en waar Morningstar voor staat: mensen helpen om hun financiële doelen te bereiken.



R
entmeesterschap
Aansluitend op de toespraak van Koningin Máxima is er een paneldiscussie over ‘Financial Stewardship 2014 and beyond’. Een internationaal panel gaat in op de vraag hoe beleggingsinstellingen het vertrouwen van beleggers weer kunnen winnen en hoe hun maatschappelijke rol nog beter kan worden vervuld. Beleggingsinstellingen kijken behalve naar hun financiële doelstellingen ook steeds meer naar goed bestuur, milieuaspecten en sociale factoren. Daarnaast spreken de deelnemers aan de conferentie over de nieuwste inzichten die hen kunnen helpen om de aan hun toevertrouwde middelen op een verantwoorde manier optimaal te beheren.

Speciale pleitbezorger
Koningin Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Zij adviseert hem in deze functie over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage-inkomensgroepen en de MKB-sector. In veel landen is het niet gewoon om bijvoorbeeld een bank- of spaarrekening te kunnen openen of om verzekeringen of leningen af te sluiten. Sinds juni 2011 is Koningin Máxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI).


Morningstar Investment Conference Europe 2014

De Morningstar Investment Conference Europe wordt gehouden op 27 en 28 maart 2014 in Amsterdam. Het richt zich op topbestuurders van Europese pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, banken en vermogensbeheerders. Het programma richt zich op belangrijke beslissingen rond asset allocatie die institutionele beleggers moeten nemen. Onderwerpen die aan bod zijn komen zijn onder andere risicomanagement door nieuwe manieren van asset allocatie, financieel rentmeesterschap, beleggingsbeslissingen en kapitaaleisen ingegeven door veranderende regelgeving en de laatste visie op beleggen in aandelen, obligaties, opkomende markten en andere beleggingstrends. Er worden zo'n 250 mensen uit de financiële wereld verwacht.

Naast Koningin Máxima zullen ook onder andere David Zahn (head of European fixed income bij Franklin Templeton), Asoka Wöhrmann (co-chief investment officer Deutsche Asset & Wealth Management, Tomas Sedlacek (chief macroeconomic strategist CSOB Bank) en Angelien Kemna (chief investment officer APG Groep).

Meer informatie over de MICE2014 >





TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten