Beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen: deze verslaan de benchmark ruim

Een handig overzicht van beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen die de benchmark ver achter zich laten. Een belegger moet ze op zijn minst kennen.

Maarten van der Pas 30 januari, 2014 | 17:30


Verantwoording
In de Morningstar-categorie 'Aandelen Verenigde Staten large cap gemengd' zijn eerst alle beleggingsfondsen geselecteerd die met hun geannualiseerde rendement over de afgelopen 5 jaar de benchmark S&P 500 achter zich laten. Daarna is doorgeselecteerd op fondsen die ook over de afgelopen 3 jaar beter presteren dan de benchmark. Vervolgens zijn de overgebleven fondsen gerangschikt op hun rendement over de laatste 5 jaar. We zoeken echte winnaars en niet die fondsen die de index krapje verslaan en daarom is nog een selectiecriterium toegepast. Alleen die fondsen die met hun rendement 2 procent of meer boven de benchmark noteren blijven over.  

Dat levert een selectie met slechts 2 topbeleggingsfondsen op waarbij JPMorgan Highbridge US Steep de lijst aanvoert met een geannualiseerd rendement over de afgelopen 5 jaar van 20,50 procent (versus 17,38 procent voor de S&P 500). PIMCO GIS StocksPLUS Fund volgt met een rendement van 19,78 procent tegen 17,38 procent voor de index.  

In bovenstaand overzicht is vooral naar historisch rendement gekeken. Interessanter is het om te weten of de fondsen ook in de toekomst de benchmark zullen verslaan. Zowel het fonds van JPMorgan als PIMCO heeft geen Morningstar Analyst Rating.

Van fondsen met een positieve Analyst Rating (Bronze, Silver of Gold) verwachten de analisten van Morningstar dat ze over een economische cyclus heen beter presteren dan de benchmark en/of de categorie. Daarom zijn ook alle beleggingsfondsen in deze categorie met een Bronze, Silver of Gold rating toegevoegd: Fidelity Funds - America, Capital Int US Growth & Income, State Streeet gA US Index Equity Fund, M&G American, Pioneer Fds U.S Research, Banque de Luxembourg-Equities America en Davis Value Fund.
(Hierbij dient opgemerkt te worden dat de fondsen Allianz US Equity Fund en Allianz US Equity momenteel Under Review staan, ze hadden allebei een Bronze rating.)

Onderscheidend
Al met al is de oogst van echte topfondsen die aan de selectiecriteria voldoen nogal mager met 2 fondsen. In de Morningstar-categorie 'Aandelen Verenigde Staten large cap gemengd' zitten kennelijk weinig zich echt onderscheidende beleggingsfondsen. Om de belegger in Amerikaanse aandelen beter van dienst te zijn zal de komende week overzicht met dezelde criteria worden gemaakt in de afzonderlijke categorieën 'Aandelen Verenigde Staten large cap waarde' en 'Aandelen Verenigde Staten large cap groei'. Eens zien of er onder de fondsen die zich specifiek richten op waarde- of groeiaandelen (en niet op allebei zoals bovengenoemde fondsen) nog enkele toppers zitten.

Bekijken
Moet u nu meteen gaan beleggen in deze beleggingsfondsen? Nee, het is geen directe koopaanbeveling. De fondsen moeten namelijk in uw portefeuille passen. Maar ze zijn wel zeer zeker de moeite waard om ze nader te bekijken als u in Amerikaanse aandelen wilt beleggen.


Bekijk ook het overzicht met absolute topfondsen in Europese aandelen.


Wordt volgende week vervolgd met beleggingsfondsen in Amerikaanse waarde- of groei-aandelen die de benchmark ruimschoots verslaan.

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux