Europese aandelen aantrekkelijk geprijsd

MORNINGSTAR'S SELECTIE: De eurozone is op weg naar herstel en de recessie is voorbij. Er zijn belangrijke data die dit bevestigen.

Morningstar Benelux 30 september, 2013 | 8:00
Facebook Twitter LinkedIn

Van tijd tot tijd selecteert Morningstar opinies, onderzoek en analyses van externe partijen onder de kop 'Morningstar's selectie'. Deze artikelen helpen beleggers betere beleggingsbeslissingen te maken. In dit artikel geeft Britta Weidenbach, Head of European Large-Cap Equities bij Deutsche Asset & Wealth Management, haar visie op de eurozone.
Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel. Heeft u interesse om uw visie ook te presenteren in deze rubriek? Klik hier voor meer informatie.


Aandelen
De eurozone is op weg naar herstel en de recessie is voorbij. Er zijn belangrijke data die dit bevestigen: de economische output verbetert, het consumentenvertrouwen en met name de inkopersindexen stijgen. Dat betekent dat de bedrijfswinsten snel zullen volgen. De kaspositie van bedrijven in de eurozone is beter dan ooit te voren. De bedrijfswinsten blijven echter steken op ongeveer veertig procent van eerdere pieken. Aandelen zullen profiteren van de verbeterende macro-economische omstandigheden en van het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Ze zijn ook zeer aantrekkelijk geprijsd.

De voor cyclische effecten gecorrigeerde koers-winstverhouding, de Shiller-P/E, ligt 34 procent onder het historisch gemiddelde, bij een absolute koers-winstverhouding van tien procent. In vergelijking met de VS staan de koers-winstverhoudingen op historisch lage niveaus. Dividendrendementen in de eurozone zijn met 3,3 procent zeer aantrekkelijk, vergeleken met obligaties. Wij adviseren om overwogen te gaan in aandelen uit de eurozone en raden sectoren aan als bouw, industrie en financiële dienstverlening.

Europese economie: opmerkelijke vooruitgang Spanje
De betalingsbalansen van de meeste eurolanden zijn sterk verbeterd. De beperkingen van de economische groei door bezuinigingen worden minder. Met name de vooruitgang die Spanje heeft geboekt, is opmerkelijk. Dit land heeft zijn concurrentievermogen flink verbeterd en het tekort op de handelsbalans is kleiner geworden. Buitenlandse investeerders zijn steeds actiever in Spanje. De economie in de eurozone is aan het verbeteren.

Centrale banken
De Europese Centrale Bank heeft aangekondigd dat het voorlopig doorgaat met een beleid van lage rente. Dat moet kunnen zorgen voor extra groei-impulsen voor bedrijven, de consumptie en de aandelenmarkten. Ook het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve blijft positief voor de aandelenmarkten. De inflatie zou moeten stabiliseren op het huidige niveau van 1,6 procent.


Disclaimer - Deze rubriek bevat artikelen geschreven door externe partijen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Benelux

Morningstar Benelux  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten