Meest en minst populaire beleggingscategorieën

Januari was een recordmaand voor beleggingsfondsen wat betreft de instroom van kapitaal. Aandelen en obligaties uit opkomende markten behoren tot de populairste activacategorieën.

Ali Masarwah 07 maart, 2013 | 15:38
Facebook Twitter LinkedIn

In het artikel Recordinstroom voor Europese beleggingsfondsen werd al uiteengezet dat beleggingsfondsen in januari een recordinstroom van EUR 45,7 miljard konden boeken. Fondsen in aandelen uit opkomende landen gaan aan de leiding met een aanzienlijke kapitaalinstroom van EUR 4,4 miljard. Dat wijst op een voortzetting van de trend van vorig jaar en brengt het totaal aan instromen voor fondsen die in aandelen uit opkomende markten beleggen op EUR 19,4 miljard in de afgelopen 12 maanden (zie onderstaande tabel, klik voor vergroting).

De Morningstar-categorieën ‘aandelen Azië Pacific excl. Japan’ en ‘aandelen China’ kleurden in januari ook buiten de lijntjes. Deze fondsen lieten met respectievelijk EUR 1,6 miljard en EUR 1,0 miljard de hoogste instromen ooit optekenen voor een periode van één maand. Daaruit kan worden afgeleid dat Europese beleggers hun hoop dit jaar hebben gevestigd op nieuwe groei voor de Chinese economie na de teleurstellende cijfers (en zwakke aandelenprestaties) in 2012.

Bij de obligatiefondsen vertoonden met name de categorieën met hoger rendement stabiliteit dankzij een flinke injectie van vers geld. De heterogene categorie van 'overige obligaties', met onder meer flexibele en hoogrentende fondsen alsook 'target maturity' fondsen was goed voor EUR 3,5 miljard, gevolgd door de fondsen met 'obligaties uit opkomende markten - lokale valuta' die EUR 2,5 miljard verzamelden en hun tegenhangers in harde valuta die EUR 2,1 miljard mochten ontvangen.

Allocatiefondsen haalden ook hun deel van het beleggersgeld op in de eerste maand van 2013. Fondsen in EUR met een voorzichtige en flexibele strategie verzamelden het merendeel van de instromen bij de mixfondsen.


De minst populaire Morningstar-categorieën
Omgekeerd bleven beleggers, zij het in mindere mate, de beleggingsfondsen in Franse en Duitse large-cap aandelen en kortetermijnfondsen in staatssobligaties in EUR mijden. Een recenter fenomeen was de plotselinge vlucht van beleggers uit Britse aandelenfondsen. Aangezien de economische gegevens een dip van de Britse economie voorspellen, zou het tempo van deze verschuiving nog kunnen versnellen.

In januari waren de drie minst geliefde Morningstar-categorieën ‘aandelen Verenigd Koninkrijk large cap gemengd’, dat EUR 1,4 miljard zag wegstromen, ‘aandelen Verenigd Koninkrijk inkimen' en ‘bedrijfsobligaties in GBP’ die voor respectievelijk EUR 700 miljoen en EUR 605 miljoen aan uitstroom te verwerken kregen.



Lees ook 'Beleggers hebben belangstelling voor andere fondsen' voor de fondsen die in februari het populairst waren op deze website.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten