ETF Times December

Het laatste nieuws uit ETF-land. De concurrentiestrijd tussen aanbieders van ETF verhevigt zich

Lee Davidson 10 januari, 2013 | 14:43
Facebook Twitter LinkedIn

Concurrentiegeest
In de afgelopen maanden heeft Morningstar bericht over de steeds heviger concurrentiestrijd tussen providers van ETFs aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. In december escaleerde de strijd verder, met nog meer aankondigingen van prijsverlagingen, introducties, sluitingen en nieuwe wendingen in het debat over de replicatiemethoden.

Er werd in december een nieuw front in de kostenoorlog geopend, toen iShares een nieuw assortiment fondsen op de London Stock Exchange introduceerde die MSCI Minimum Volatility Indices volgen. Deze ETFs brengen aanzienlijk lagere kosten in rekening dan hun directe concurrenten, voor het merendeel de fondsen uit het gamma Minimum Variance van Ossiam.

De verschillen in de kostenniveaus van de nieuwe iShares-fondsen en de Ossiam-rivalen waarmee ze het best kunnen worden vergeleken zijn niet gering. Zo heeft het S&P 500 Minimum Volatility (SPMV) van iShares een totale kostenratio (TER) van 0,20 procent tegenover het ETF US Minimum Variance (LUMV) van Ossiam, met een TER van 0,65 procent. Ook heeft het MSCI Emerging Market Minimum Volatility (EMMV) van iShares een TER van 0,40 procent, tegenover de TER van 0,75 procent voor het ETF Emerging Markets Minimum Variance (DEMV) van Ossiam. Als het over kosten gaat, zijn ETF-providers zich duidelijk steeds meer bewust van de rol die zij spelen in het besluitvormingsproces van beleggers.

Naarmate de concurrentiestrijd in Europa steeds heviger wordt hebben sommige aanbieders van ETFs het moeilijk om het hoofd boven water te houden. In december kondigde BBVA aan dat het al zijn ETFs op twee na zou sluiten. Wegens een gebrek aan vermogensgroei, aldus de Spaanse bank. De twee resterende ETFs van BBVA, die worden verhandeld op de Bolsa de Madrid, volgen de EURO STOXX 50- en de Ibex 35-indices. Ondanks het gebrek aan vraag van beleggers naar hun producten in Spanje, kent BBVA wel succes in de Mexicaanse ETF-markt, waar het een marktaandeel van 15 procent geniet.

In november werd door de grootste Europese aanbieders van synthetische ETFs, db X-trackers en Lyxor, aangekondigd dat ze hun activiteiten uitbreiden naar het segment van de fysieke ETFs in de context van tanende kapitaalstromen. In december begon db X-trackers zijn avontuur in deze categorie met de introductie van ETFs op basis van fysieke replicatie die de indices FTSE 100, EURO STOXX 50 en EURO STOXX 50 ex-Financials op de London Stock Exchange volgen.

Daarnaast heeft db X-trackers verklaard dat het synthetische replicatie-ETFs (of wat het bedrijf zelf 'indirecte' replicatie-ETFs noemt) op de FTSE 100 en de EURO STOXX 50 op de LSE zal blijven aanbieden om beleggers de mogelijkheid te geven om deze indices met een db X-trackers-product ofwel met behulp van fysieke of synthetische replicatie te volgen. Volgens db X-trackers zullen er in de nabije toekomst extra ETFs op basis van fysieke replicatie worden geïntroduceerd die de DAX, de Nikkei 225 en de S&P 500 zullen volgen.


Boost ETP betreedt het toneel
Boost ETP, een nieuwe aanbieder van ETPs, introduceerde in december zijn eerste twee ETPs op de London Stock Exchange. Boost ETP werd in oktober opgericht door twee voormalige werknemers van ETF Securities: Hector McNeil en Nik Bienkowski. Ondanks de toenemende concurrentie op de ETP-markt zien de oprichters een mogelijkheid voor onafhankelijke ETP-providers om marktaandeel te veroveren. In een gesprek met Index Universe eerder dit jaar, verklaarde Hector McNeil dat "we in het komende jaar of twee verwachten dat banken de markt verlaten en dat er een Amerikaans ETF-marktmodel wordt ingevoerd. Met andere woorden: verschillende grote emittenten en vele onafhankelijke. Daar ligt volgens ons onze rol."

Boost heeft twee ETPs met hefboomwerking geïntroduceerd die zijn ontworpen om 3 keer long en 3 keer omgekeerd het dagelijkse rendement van de FTSE 100 op te leveren. Boost heeft verklaard dat de TER voor het long-ETP met hefboomwerking en het product met omgekeerde hefboomwerking respectievelijk 0,75 procent en 0,80 procent zal bedragen. Zoals altijd is het erg belangrijk om te begrijpen dat hun rendement, omdat de hefboomratio op deze producten met hefboomwerking en omgekeerde hefboomwerking dagelijks opnieuw wordt ingesteld, wellicht zal afwijken van hun vermelde hefboomratio (3X, -3X) over bezitsperioden van meer dan één handelsdag. Deze afwijking zal bijzonder uitgesproken zijn tijdens periodes van marktvolatiliteit.


ETFs met het hoogste en laagste rendement

Chinese aandelen sluiten het jaar sterk af
Na het grootste deel van 2012 teleurstellende prestaties te hebben geleverd, sloten Chinese aandelen het jaar af met een knal. Van januari tot eind november daalden Chinese A-aandelen, zoals gemeten door de CSI300-index, met 11,4 procent. Maar door de forse stijging van 15 procent in december slaagden Chinese aandelen erin om het jaar af te sluiten met een rendement over het kalenderjaar van 2,8 procent.

Hoewel de forse stijging van Chinese aandelen in december op zich aanzienlijk was, leverde de Chinese aandelenmarkt uiteindelijk toch een van de slechtste wereldwijde prestaties van het jaar op. Over het jaar slaagde de MSCI World Index - een brede barometer van aandelen uit ontwikkelde markten - erin om 13,3 procent te stijgen.

Verschillende factoren droegen in december bij tot de koopwoede onder Chinese A-aandelen. Allereerst leverden de economische gegevens een positieve verrassing met een versnelling van de groei in China's productiesectoren volgens de HSBC Purchasing Managers’ Index (PMI), waarbij een score van meer dan 50 op een hogere productie wijst. De PMI-score van China klom onverwacht van 50,5 in november tot 51,5 in december, het hoogste niveau sinds medio 2011. Panelleden in de vaak geciteerde peiling merkten op dat de hogere ordervolumes blijk gaven van een hernieuwde vraag van klanten naar in China vervaardigde producten. Veel van deze stijging in het aantal nieuwe bestellingen was echter toe te schrijven aan binnenlandse factoren, aangezien de nieuwe exportorders sinds november zijn gedaald.

Ook de PMI-scores in de dienstensector waren uitermate positief: 56,1 in december, na een score van 55,6 een maand eerder. Hongbing Qu, hoofdeconoom bij HSBC, verklaarde in een toelichting bij de ontwikkelingen dat “Beijings bevestiging dat het bestaande groeistimuleringsbeleid het komende jaar wordt gehandhaafd een bescheiden herstel van de groei zou moeten ondersteunen.”
Hoewel veel beleggers in het verleden niet direct in Chinese A-aandelen konden beleggen, hebben ETFs deze barrières doorbroken. db X-trackers CSI300 Index ETF (XCHA) volgt de breedste naar marktkapitalisatie gewogen benchmark van Chinese A-Aandelen en is beschikbaar op de London Stock Exchange, terwijl er andere afgeleide varianten beschikbaar zijn in Luxemburg en Hongkong. Deze producten bleken voor de maand december de best presterende ETFs te zijn.

Zilver duikelt omlaag
Zilver kreeg in december een pak slaag en verloor 14 procent, hoewel er geen eensgezindheid bestaat over de redenen waarom. Doorgaans worden zilver en goud gezien als veilige schuilplaatsen in woelige tijden en stijgen hun koersen als overheden maatregelen nemen waarvan verwacht wordt dat ze de inflatie zullen aanwakkeren. In december verspreidden de aankondigingen van nakende inflatoire maatregelen zich als een lopend vuurtje. In de VS werd het nieuwe programma voor kwantitatieve versoepeling aangekondigd toen de Federal Reserve melding maakte van zijn plannen om USD 85 miljard aan mortgage-backed securities en langer lopend schatkistpapier te kopen tot de verwachte inflatie 2,5 procent bereikt of de werkloosheid daalt tot 6,5 procent.

Bovendien heeft Shinzo Abe, de kersverse premier van Japan, een agressieve monetaire versoepeling beloofd. Hij ging hij zelfs zo ver dat hij het beleid 'onbeperkt' noemde in een poging om de deflatie af te wenden en de openbare uitgaven te verhogen. In dergelijke omstandigheden was het merkwaardig dat de zilverprijzen zo aanzienlijk daalden, ofschoon veel beleggers het inmiddels als een koopkans beschouwen.

Zilver-ETPs zijn in Europa en op de London Stock Exchange alomtegenwoordig. Bij de keuze van een zilver-ETP, verklaart Ben Johnson, Morningstar's Director of Passive Funds Research, dat “TER en bewaar- en opslagkosten (samen de financieringskosten) belangrijke onderscheidende factoren zijn voor fondsen in fysieke metalen - waarbij een lagere TER en lagere kosten uiteraard beter zijn.”
Van ETFS Physical Silver ETC staat aan analistenrapport op deze website.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lee Davidson  is Head of Manager and Quantitative Research.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten